Ennen niin rapeareunainen ruisleipä olikin melkein raaka

16.12.2022 12:00

Energiakriisi ja huikea inflaatio tulee vastaan nykyisin vähän joka paikassa ja erityisesti ruokakaupassa. Kuluttajan pitääkin olla tarkkana, sillä tuttu ja turvallinen elintarvike ei välttämättä ole enää se sama tuote kuin vielä vähän aikaa sitten.

Oletko huomannut, että paljon energiaa valmistuksessa tarvittavien elintarvikkeiden laatu on vaivihkaa muuttunut? Erityisen selvästi ilmiö näkyy leipäosastolla.

Olen jo vuosia ollut erään länsisuomalaisen leipomon kanta-asiakas. Useamman kerran viikossa ostoskoriin vilahti firma ruisleipä, jonka tummaksi ja rapeaksi paistettu reuna on tuonut suosikkiaseman.

Paitsi aivan viime aikoina. Ruisleivän paistoaikaa ja mahdollisesti myös lämpötilaa on säädetty säästölukemiin. Leipä on vetelä kiekko, jota voi juuri ja juuri sanoa kypsäksi. Kyse ei ole mistään yhden päivän epäonnistumisesta, vaan aivan selvästi valmistustavan muutoksesta.

Vähän aikaa sitten ihmettelin saman leipomon kauraleipää, joka oli jäänyt lituskaiseksi. Tämäkään erä ei ollut satunnainen epäonnistuminen, vaan havaintojen perusteella tietoinen uudistus. Taikinan määrää oli vähennetty tai nostatusaikaa lyhennetty ja lämpötilaa laskettu.

Alkusyksystä vierailin eräässä tamperelaisessa leipomossa ja ihmettelin kovasti muuttuneiden lihapasteijoiden ulkonäköä. Hinta oli sama, mutta koko oli pienentynyt puoleen. Sekin oli varmaankin se inflaatio...

Valmistusmateriaalin ja -menetelmän säästämisessä on se nurja puoli, että huonosti kohotettu leipä myös kuivuu nopeammin. Hävikin määrä saattaa siis kasvaa, mitä kukaan ei kyllä toivo.

Sehän on jo tuttua, että esimerkiksi paperiin käärittävät makeiset ja jäätelöt ovat pienentyneet hiljalleen.

Samaten kahvitarjouksista pitää nykyisin varmistaa, että onko kyseessä puolen kilon paketti, vai 450 tai vain 400 grammaa.

Saattaa olla, että suosikkileipomoni on entinen suosikkileipomo. Ehkä siirryn kuivattuun leipään, mikäli se pysyy kuivana ja mukavan rapeana.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten käy hinnoille ja laadulle sen jälkeen kun Venäjä on hävinnyt, sota on loppu ja inflaatio palaa nollan tuntumaan. Malttavatko esimerkiksi energian ja elintarvikkeiden tuottajat ja myyjät laskea hinnat takaisin kohtuulliselle tasolle? Sota ei kuitenkaan ole ikuinen, toivottavasti.

Markkinatalous hoitaa, sanovat päivystävät dosentit. Markkinatalouden piti hoitaa energian hintakin, mutta esimerkiksi sähkömarkkina on rikki, koska hinnat huitelevat taivaissa.

Oletko puolen vuoden aikana huomannut, että elintarviketuottajat ovat säästäneet pienentämällä tuotekokoa tai muuttamalla valmistusmenetelmää ja tuote on huonontunut?

Lähetä vinkki sähköpostiini jari.myllari@aamulehti.fi.

Kirjoittaja on Moro-lehden tuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut