Tammen lehtiin ilmestyi laikkuja Linnainmaalla – Ne löivät asiantuntijatkin ällikällä

Lehdet kellastuivat kummallisesti jo heinäkuussa. Aiemmin tällaista ei ole ollut.

17.12.2022 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: 20 vuotta vanha tammi Linnainmaalla. Ensimmäinen kesä, kun puun lehdet muuttuivat laikukkaiksi jo heinäkuussa. Mikä tuli?

jv

Luontotohtori vastaa: Tämä on vaikea kysymys näin, kun lehdet eivät ole tarkasteltavissa läheltä ja esimerkiksi molemmin puolin.

Pohdimme näiden lehtikuvioiden aiheuttajaa Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kanssa, mutta ilmiö jää vielä hieman hämärän peittoon. Toisinaan kuivuuden tammelle aiheuttamat lehtivauriot ovat tämän näköisiä.

Aivan täysin ei voi sulkea pois kasvitaudin mahdollisuuttakaan, mutta aivan samannäköisiä laikkuja aiheuttavaa tammen kasvitautia emme vielä keksineet. Myöskään tammen lehdillä elävät hyönteislajit eivät tietääksemme tee tämän näköisiä jälkiä.

Kannattaa seurata tammen lehtien vointia ja ulkonäköä ensi kesänä. Jos ilmiö toistuu, voisimme pohtia asiaa kuvien ja ehkä näytteidenkin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut