Nämä ötökät kantavat ihmeellisiä valkoisia palloja selässään Hervannassa – Asiantuntija kertoo, että se on kemikaalia

Valkoiset pallot ötököiden selässä herättivät huomiota Hervannassa.

16.12.2022 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja. Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Hei. Löysimme Tampereen Hervannassa takapihaltamme mielenkiintoisia toukkia. Kerrostalopihaltamme on kaadettu alkukesästä iso haapa ja nyt pukkaa juuriversoja ihan koko piha täynnä.

Olemme seuranneet haapakuoriaisten elämää pitkin kesää ja nyt löysimme niidenkin toukkia. Nekin ovat jänniä tai ainakin niiden syömät pitsilehdet, mutta mikä on tämä toukka mikä on kuvassa? Kooltaan olivat noin 0,5 cm. Jännittävä tapahtuma oli, kun näillä ötököillä kasvoi kuplia selkään ja pois selästä.

Riina, ötököitä lasten kanssa mielellään tutkiva perhepäivähoitaja

Luontotohtori vastaa: Nämä ovat jonkin lehtikuoriaislajin toukkia. Tästä heimosta tunnetaan meiltä pitkälle yli 200 lajia. Toukat elävät aikuisten tavoin yleensä kasvien lehtiä nakerrellen. Näin avoimesti näkyvillä elävillä toukilla on paljon vihollisia (petohyönteiset, hämähäkit, loispistiäiset, pikkulinnut), joita vastaan toukat yrittävät puolustautua erittämällä ruumiinsa jaokkeiden välistä pahanhajuista ja/tai -makuista eritettä. Toisinaan tällaiset puolustuskemikaalit ovat esimerkiksi linnuille myrkyllisiä, mutta yhtä usein pahanmakuisia tehden toukan syömisestä epämiellyttävää. Vaaleat pisarat ovat siis toukan erittämää puolustuskemikaalia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut