Veljen lapsenlapsi saa pian postia – Kirjeet löysivät Moron avulla jälleen ”kotiin”

Kirpputorilta pelastetut kirjeet pääsevät nyt sukulaisen arkistoon.

Kolme kenttäkirjettä löytyi aikanaan Itä-Suomessa toimineelta kirpputorilta. Nyt ne pääsevät lähettäjän ja vastaanottajan sukulaisen huomaan.

16.12.2022 11:00

Moro, Siperia

Viikko sitten Morossa kysyttiin, että tiedätkö jotakin länsiteiskolaisista Hilja ja Arvo Järvisen elämänvaiheista ja jälkeläisistä.

Moron lukija Eve Tikanoja halusi palauttaa kolme kenttäpostikirjettä ”alkuperäisille asuinsijoilleen”, kuten hän kirjoitti.

Hilja Järvinen kirjoitti kirjeet rintamalle vuonna 1941. Nykyään Kangasalla asuva Tikanoja pelasti kolme kenttäpostikirjettä kirpputorilta Itä-Suomesta jo parikymmentä vuotta sitten.

”Mielestäni ne eivät kuuluneet kirpputorille. Nyt ne löysin ihan yhtä äkkiä siivotessani ja päätin, että nyt yritän palauttaa kirjeet.”

Heti tärppäsi

Heti jutun ilmestymispäivänä Moron sähköpostiin kilahti viesti:

”Terve Moro ja Eve. Kyselit kolmen kenttäpostikirjeen perään. Olen Esa Järvinen, Arvo Järvisen veljen lapsenlapsi. Tunsin Arvon ja Hiljan hyvin ja kävin lapsuudessani säännöllisesti heidän luonaan kesäisin”, Järvinen kirjoitti ja jatkoi:

”Arvo ja Hilja asuivat Länsi-Teiskossa koko elämänsä. He asuivat omistamassaan Vehkakorpi -nimisessä torpassa. Vehkakorpi oli yksi viidestä torpasta, jotka itsenäistyivät 1920-luvun alussa torpparilain uudistuksen yhteydessä Hatanpään kartanon maista Länsi-Teiskossa. Hilja oli kotoisin viereisestä torpasta. Heillä oli siis hallussaan pientila ja sitä he viljelivät yhdessä.”

Eve Tikanoja halusi pelastaa kirjeet, jotka eivät hänen mielestään kuuluneet kirpputorille ja nyt löytyi oikea osoite kirjeiden palauttamiseen. Kirjeet ovat jo postissa.

”Tilalla ei ollut koskaan traktoria vaan Arvo oli hevosmies ja hevosella hän teki talvisin metsätöitä ja myös kaikki oman tilan työt. Arvo ja Hilja olivat varsin edistyksellisiä ihmisiä. Torppaan tilattiin mm. ennen sotia kyläläisille yhteisiä lehtiä, eläimet hoidettiin mallikkaasti ja maailman asioista oltiin hyvin perillä. Arvon veli Toivo oli naimisissa Martta Salmela-Järvisen kanssa, joka valittiin eduskuntaan 1939. Martta kävi sotien jälkeen usein kylässä Vehkakorvessa tapaamassa Arvoa ja Hiljaa.”

”Arvo ja Hilja kuolivat 1984. Torpassa pidettiin huutokauppa heidän jälkeensä, kuten tuolloin tapana oli. Luulen, että nuo sota-ajan kirjeet ovat lähteneet liikkeelle Vehkakorven huutokaupan yhteydessä. Muistelen, että minullakin on noita kirjeitä tallessa joitakin. Kun kävin aikanani Arvon ja Hiljan jäämistöä läpi, täytyy sanoa, että sotaa ennen, sen aikana ja sen jälkeen kirjoitettiin uskomattomat määrät kirjeitä niin ”sinne jonnekin” rintamalle kuin myös sukulaisille ja ystäville eri paikkakunnille.”

”Noita kirjeitä kun lukee, huomaa, miten paljon tavat ja asenteet ja koko kulttuuri on noista vuosista muuttunut.”

Tarkkoja vinkkejä tuli myös monilta Arvo Järvisen tietäneeltä tai tunteneelta sekä sukututkijan taidonnäyte, hän selvitti haasteena Järvisen tarinan eri lähteitä käyttäen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut