Tohlopin luistelurata yritetään saada auki ehkä sunnuntaina – Tampereen lumisateet hidastavat jäiden vahvistumista

Katso videolta, kuinka hitaasti Tuukka Tuominen työntää lunta sarvitraktorilla.

Tohlopin auraaja Tuukka Tuominen käyttää nyt tätä Pässiksi ristittyä sarvitraktoria ohuen jään auraamiseen. Hän ryhtyy auraamaan mönkijällä heti kun jää on vahvistunut ja se kantaa painavamman ja nopeamman työkoneen.

9.12.2022 15:57

Moro, Tohloppi

Tohlopin retkiluisteluradan auraaminen on aloitettu. Jää on kuitenkin niin ohutta, ettei luistelijoiden kannata vielä rynnätä jäälle.

Radan auraaja Tuukka Tuomisen käytössä on kevein mahdollinen aurauskalusto eli Pässiksi ristitty sarvitraktori lumilevyineen.

”Jäätä on nyt perjantaina 7–8 senttiä. Se kantaa sarvitraktoria, mutta ei vielä mönkijää. Työnnän Pässillä lunta syrjään, jotta jää vahvistuisi yhä kiristyvien pakkasten myötä.”

Tuominen selvittää, että auraus on toistaiseksi todella hidasta, sillä sarvitraktorilla koko kierros kestää tunnin ja auran työala on kapea. Mönkijällä kierros sujuisi kymmenessä minuutissa.

”Kevyttä pakkaslunta on noin yhdeksän senttiä, ja se estää todella tehokkaasti jään vahvistumisen. Jäätä on siis pakko aurata ennen kuin se vahvistuu riittävästi.”

Tohloppi oli tyyni jäätyessään, ja jään pinta on Tuomisen mukaan loistava. Vain muutamassa kohdassa vettä on noussut railosta jään päälle.

Kaukajärvelle kävelyura

Myös Kaukajärvelle aurataan tulevana talvena järven kiertävä kävelyura. Rataa hoitaa kangasalalainen Mika Koivuniemi. Hän omistaa Mikan kone- ja kiinteistöapu -nimisen yrityksen.

Myös Kaukajärven jää on yhä äärimmäisen heikkoa ja paksu lumikerros hidastaa jään vahvistumista.

Sen sijaan Näsijärvellä ei vielä ole huolta jäätymistä haittaavasta lumesta, sillä vesi velloo vielä vapaana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut