Käytännön neuvoja Tampereen jouluruuhkaan: Pyörätuoli­merkkiä pitää kunnioittaa marketin pihassa

Ruuhka-aikoina joillekin pysäköijille tulee kiusaus jättää autonsa liikuntaesteisten paikalle.

Turtolan Citymarketin kauppias Marko Vainikainen laskee, että heillä on aivan kahden ulko-oven vieressä yhteensä 11 paikkaa liikuntaesteisille.

7.12.2022 15:39

Moro, Turtola

Jouluruuhkan pelätään pahentavan Tampereen kauppakeskuksissa invapaikkojen väärinkäyttöä. Moni selittää väärää pysäköintiään sillä, että ”kävin vain äkkiä”.

Moroon on syksyn mittaan tullut myös vinkkejä, että liikkumisesteisille varatuille paikoille pysäköidään ilman asiankuuluvaa pysäköintilupaa yhä härskimmin.

Tampereen Turtolan Citymarketin kauppias Marko Vainikainen sanoo, että hänelle suoraan ei tule kauhean paljon palautetta invapaikkojen käytöstä. ”Molempien sisäänkäyntien yhteydessä on invapaikkoja, kaikkiaan 11 kappaletta.”

Lähdimme ottamaan kuvaa ja tarkastamaan samalla paikoilla olevat kahdeksan autoa. Yhtä vaille kaikissa oli asianmukainen liikuntaesteisen pysäköintitunnus tuulilasilla.

Tiatoo

Vaatii erityisen tunnuksen

Liikkumisesteisten pysäköintipaikat merkitään pyörätuolimerkillä.

Pysäköinti on sallittua pysäköintiesteisen pysäköintitunnuksella eli entisellä vammaisen pysäköintiluvalla.

Pysäköintilupa ei aina oikeuta pysäköimään maksutta yksityisillä alueilla. Alueilla on noudatettava alueiden pysäköimisen sääntöjä ja liikennemerkkejä.

Pitää valvoa

Vainikainen kertoo, että vahtimestarit ja vartijat kiertävät säännöllisesti myös parkkipaikalla. ”Tämä on asia, jota on pidettävä silmällä, että asiakkaat pääsevät hyvin ja vaivatta parkkeeraamaan.”

Turtolan Citymarket on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Pysäköinti sujuu pääsääntöisesti ongelmitta.

”Asiakkaat pysäköivät fiksusti. Teemme pistokokeita invapaikoillekin ja jollei tunnusta ole, menemme kysymään asiasta. Huomautetutkin ihan fiksusti yleensä siirtävät autonsa pois invapaikalta.”

Vainikainen neuvoo käymään Citymarketin infossa, että jos miettii, minne ilmoittaa haitallisesta pysäköinnistä kaupan parkkipaikalla. ”Sieltä otetaan sitten yhteys vartijaan.”

Invapaikoilla saa pysäköidä vain tällaisen tunnuksen kanssa. Silti niitä toisinaan käytetään muuhun pysäköintiin. Usein selityksenä on, että kävin vain äkkiä.

Mitä sanoo laki?

Invalidiliitto toteaa kotisivuillaan, että 1. kesäkuuta 2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen (entisen vammaisen pysäköintiluvan) voi saada vaikeasti vammainen ihminen tai vaikeasti vammaisen ihmisen kuljettamiseen, jolla on näkövamma tai jonka vammasta aiheutuu haittaa liikuntakyvylle.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella saa ajoneuvon pysäköidä esimerkiksi pysäköintipaikoille, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä eli kansankielellä invapaikalle.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus eli entinen vammaisen pysäköintilupa ei aina oikeuta yksinään pysäköimään maksutta ja aikarajoituksetta yksityisillä alueilla. Alueilla on noudatettava alueiden omia pysäköimisen sääntöjä ja niillä olevia liikennemerkkejä.

Yksityisillä pysäköintialueilla, joissa pysäköinnille on asetettu aikaraja, liikkumisesteisen pysäköintitunnus ei riitä. Tällöin pysäköinnin alkamisaika tulee ilmoittaa siten, että se on nähtävissä auton ulkopuolella esimerkiksi pysäköintikiekolla.

Yksityisiä alueita, kiinteistöjä ja pysäköintipaikkoja voivat olla esimerkiksi lentokenttien, ostoskeskusten, asuintalojen piha- ja pysäköintialueet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut