Käytännön vinkkejä Tampereen jouluruuhkaan: ratikassa on jopa kiistelty invapaikoista

Ratikkasääntö numero yksi: Anna poistuvien ensin tulla ulos, vasta sitten on kyytiin nousevien vuoro.

Ratikassa liikuntaesteisten paikat ovat sisäänkäyntien lähellä ja näkyvästi merkitty. Niillä toki saavat istua muutkin, mutta on kohteliasta antaa istuinpaikka tarvitsevalle.

7.12.2022 17:37

Moro, Ratikka

Moro selvitti, kuka saa istua ratikassa tai bussissa invapaikalla ja mitkä siinä ovat pelisäännöt.

Invapaikkojen käytöstä tulee ajoittain matkustajien kesken jopa sanailua tai ainakin paheksuvia katseita. Etenkin joulun ostosruuhkissa rauha ja hyvä tahto ovat toivottuja ilmiöitä. Vaikka paikkaa ei olisi merkitty, on kohteliasta antaa istumapaikka sitä enemmän tarvitsevalle.

Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä, mutta erityisryhmien painikkeita käyttämällä ovet pysyvät tavallista pidempään auki

Kysyimme istuma-asiaa Nyssen asiakkuuspäälliköltä Riikka Salkoselta ja Länsilinjojen aluepäälliköltä Vesa Luomalta.

Paljonko paikkoja on?

Salkonen: ”Busseissa ja ratikoissa on varattu esteettömiä paikkoja sekä erilaisten apuvälineiden käyttäjille (pyörätuolit) että myös näkövammaisille. Ratikassa on yhteensä tilaa kuudelle isolle pyörätuolille ja neljä paikkaa näkövammaisille/opaskoiran kanssa matkustaville.”

”Lisäksi osa klaffipenkeistä on toisia matalammalla tasolla. Iso monitoimitila sopii hyvin monille apuvälineitä käyttäville.”

Missä paikat sijaitsevat?

Salkonen: ”Näkövammaisten paikat ovat ratikan reunimmaisilla pariovilla ja pyörätuolipaikat kaikkien pariovien läheisyydessä. Busseissa näkövammaisille osoitetut paikat löytyvät heti kuljettajan ohjaamon takaa. Pyörätuoleille ja muille apuvälineille on varattu tilaa keskiovilta.”

Luoma: ”Pyörätuolipaikat ovat keskiovien kohdalla matalalattiaosassa. Samoin auton etuosassa on esteettömiä paikkoja mm. näkövammaisille, joissa on esimerkiksi oma pysäytysnappi välittömästi istumapaikan vieressä.”

Miten paikat huomaa?

Salkonen: ”Pyörätuolipaikoilta löytyy pyörätuolisymbolit. Ratikassa näkövammaisten paikka on osoitettu myös omalla symbolilla, lisäksi paikalle johtaa lattiassa opastava raita. Busseissa näkövammaisten paikalla on myös symboli ja joissain tapauksissa myös sanallinen ohjeistus.”

Liikuntesteisten paikkojen kohderyhmästä saa hyvän käsityksen symboleja tutkimalla. Näiden lisäksi on erikseen paikkoja muun muassa pyörätuoleille.

Pyörätuoli, rollaattori- ja vaunupaikat ovat ratikassa matalalattiaosuudella pariovien lähellä.

Luoma: ”Linja-autojen rakennetta invapaikkoja myöten sääntelee melko tarkasti EU:n linja-autodirektiivi. Auton valmistaja tekee merkinnät ja rakenteet direktiivin mukaisesti, lisäksi eri tilaajatahoilla voi olla täsmennyksiä liikennealueittain esteettömyyden vaatimuksiin.”

Kuka saa näillä istua?

Salkonen: ”Erityisryhmäläisten paikat on ensisijaisesti niitä tarvitseville. Paikoilla voi istua muutkin matkustajat, tilaa annetaan tarvittaessa sitä tarvitsevalle. Paikkoja ei tarvitse siis pitää tyhjinä. Lastenvaunujen kanssa käytetään samaa tilaa kuin pyörätuolienkin kanssa.”

Luoma: ”Paikat ovat toki kaikkien matkustajien käytössä, mutta luonnollisesti on hyvien tapojen mukaista päästää liikuntaesteinen tai näkövammainen matkustaja heitä varten suunnitelluille paikoille. Jokainen voi itse miettiä, että miltä tuntuisi, jos jalka murtuneena kanssamatkustajat eivät päästä istumaan esteettömälle paikalle.”

Tuleeko paljon palautetta?

Salkonen: ”Erityisryhmäläisten paikkoihin liittyen emme saa erityisen paljon palautetta.”

Luoma: ” Palautetta aiheesta ei tule käytännössä koskaan, mutta ongelmatilanteesta voi kertoa kuljettajalle välittömästi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut