Historiallisille kirjeille etsitään Tampereella omistajaa – Tunnetko länsiteiskolaisten Hilja ja Arvo Järvisen sukulaisia?

Kenttäpostikirjeet löytyivät kirpputorilta ja nyt ne toivottavasti saadaan palautettua läheisille.

Kangasalla asuva Eve Tikanoja pelasti nämä kenttäpostin kirjeet parikymmentä vuotta sitten kirpputorilta Itä-Suomessa asuessaan. Nyt hän etsii Järvisten sukulaisia palauttaakseen kirjeet.

9.12.2022 12:08

Moro, Siperia

Moron lukija Eve Tikanoja haluaa palauttaa kolme kenttäpostikirjettä ”alkuperäisille asuinsijoilleen”, kuten hän Morolle kirjoitti.

Moro ja Tikanoja etsivät nyt kirjeet kirjoittaneen Hilja Järvisen ja hänen miehensä Arvo Järvisen sukulaisia. Hilja Järvinen kirjoitti kirjeet rintamalle vuonna 1941. Tikanoja pelasti nämä kolme kenttäpostikirjettä kirpputorilta Itä-Suomesta jo parikymmentä vuotta sitten.

”Asuin vuosia Itä-Suomessa ja tapanani oli kierrellä kirpputoreilla. Kun näin nämä kirjeet, minun oli ihan pakko viedä ne pois. Mielestäni ne eivät kuuluneet kirpputorille.”

Ajatuksena hänellä oli, että kirjeet pitää yrittää palauttaa. Asia kuitenkin jäi vuosiksi. Joitakin vuosia sitten hän muutti Kangasalle, missä seudulla asuu osa hänen lapsistaan ja lapsenlapsistaan.

”Nyt ne löysin ihan yhtä äkkiä siivotessani ja päätin, että nyt yritän palauttaa kirjeet.”

Kenttäpostin leimat ovat Tampereelta. Kirjeet lähetettiin sotamies Arvo Järviselle Länsi-Teiskosta. Kirjeet löytyivät kirpputorilta aikaa sitten ja nyt ne olisi aika palauttaa.

Toinen nimi Aadolf

Kirjeet on kirjoitettu Ylöjärvellä Länsi-Teiskossa. Se käy ilmi jo kirjekuorista, joissa lähettäjäksi on merkitty Hilja Järvinen, Länsi-Teisko.

Kaikissa kuorissa on Tampereen postileima ja lisäleima: Varat työn ja taistelun lainaan!

Kenttäpostin saajan sotamies Arvo Järvisen toinen nimi on kirjeiden perusteella Aadolf, juurikin kahdella aalla.

”Niissä on arkisia asioita ja mielenkiintoisia tietoja. Esimerkiksi se, että maalaistaloista sota-aikana luovutettiin viljaa ja lihaa, ja että Hilja lähetti paketin Arvolle rintamalle, mutta se sai painaa vain kaksi kiloa. Mukan oli leivottu limppu.”

Kirjeistä käy ilmi myös, että Hilja asuu Länsi-Teiskossa maatalossa anoppinsa kanssa.

Jos tiedät jotakin Hiljan ja Arvon tarinasta tai olet peräti heidän sukulaisensa, laita Morolle sähköpostia osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut