Kirkkaan värinen ötökkä putosi maahan rullalle – Asiantuntija tunnisti hurjaa vauhtia lehtiä syövän otuksen

Tästäkin toukasta kasvoi aikanaan perhonen.

25.11. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukija kysyy: Mikä on tämä ötökkä? Syö kuunliljan lehtiä hurjaa vauhtia. Aina kun sen näkee tai pudottaa sen lehdeltä, se menee kerälle.

Pirjo

Luontotohtori vastaa: Tämä on rantatarhayökkönen – niminen yöperhonen. Perhoslaji kuuluu rannoilla ja pihoilla yleisimpien joukkoon, mutta se liikkuu vain öisin.

Toukka sen sijaan ruokailee joskus päivin öin, ja sen voi tavata melkein miltä tahansa matalalta kasvilta, sillä tämä laji kuuluu perhosista kaikkein moniruokaisimpiin.

Toukan pohjaväri on yleensä vihreä, mutta joillain yksilöillä maitokahvin värinen. Yleensä yksilöitä ei ole kovin laajalti, vaan esiintyminen keskittyy pienelle alalle ja kestää vain muutaman viikon.

Aikuinen perhonen on punaruskea. Sen siipien ulkoreunassa kulkee ohut valkea viiru. Siipien keskellä on pari täplää, joista toinen oranssin sävyinen.

Kerälle meneminen on useimmille toukille luontainen suojareaktio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut