Oliko kuusen juurella hattivatteja, vai mistä on kyse? Asiantuntija selittää, mitä ne ovat

Nämä kuivahtaneet eivät ole hattivatteja.

24.11. 4:00

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukija kysyy: Kuusikossa ison kuusen juurella oli kummallisen näköistä kasvustoa. Mitä se mahtaa olla? En ole koskaan aiemmin nähnyt moista, eikä nytkään ollut kuin sen yhden kuusen juurella.

Sirkka

Luontotohtori vastaa: Kuvassa on hyvä esiintymä nuijakkaita, jotka ovat yleisiä ja tiheinä kasvustoina esiintyviä, muutaman sentin kokoisia sieniä. Kaksi lajeista, taiga- ja pikkunuijakas ovat aivan saman näköisiä ja eikä tästä voi sanoa kummasta on kyse. Ainoat erot lienevät itiöissä. Molemmat lajit kasvavat havupuiden neulaskarikkeella, jota ne lahottavat.

Vanhemmiten nuijakkaat rypistyvät epäsäännöllisesti, kuten kuvan sienet. Tuoreena ne ovat säännöllisen ja ”siistimmän” näköisiä. Nuijakkaita on muitakin lajeja, ja lisäksi niitä muistuttavia valenuijakkaita. Mitään niistä ei pidetä ruokasieninä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut