Oletko sinä puolesta vai vastaan? –Ilotulituskysely jakoi tamperelaiset kolmeen porukkaan

Lue Moron lukijoiden kommentteja. Itsenäisyyspäivään luodaan nyt uusia perinteitä valojen avulla. Suoja- ja ympäristöasiat ratkaisivat pommien kohtalon.

Vuonna 2019 Itsenäisyyspäivän ilotulituksen näyttäviä osia ammuttiin virastotalon katolta.

23.11. 16:00

Moro, Siperia

Ilotulitusten lopettamien jakaa tamperelaiset harvinaisella tavalla kolmeen liki saman kokoiseen porukkaan. Moron kyselyyn myös vastattiin poikkeuksellisen runsaasti.

Kyselyssä 37 prosenttia vastaajista totesi, että ilotulitusten lopettaminen harmittaa. 29 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että ei harmita. 34 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että asia ei hetkauta heitä mitenkään.

Moro kertoi marraskuun puolivälissä, että Itsenäisyyspäivänä ei enää nähdä kaupungin järjestämää suurta ja näyttävää ilotulitusta.

Kahtena koronavuotena se on korvattu Keskustorin rakennusten valaisulla, mutta kymmenien vuosien perinteeseen ei enää ole paluuta.

Ei suoraa palautetta

”Ilotulituksen lopettamisesta tehtiin valtuustoaloite ja siitä on myös tullut jonkin verran palautetta melun ja roskien vuoksi. Se ei enää ollut kestävää toimintaa”, perustelee kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen.

Saarteiselle suoraan ei ole tullut kaupunkilaisilta palautetta ilotulituksesta luopumisesta. Hän sanoo hyvin ymmärtävänsä, että luopuminen aiheuttaa erilaisia mielipiteitä.

”Kyse on pitkästä perinteestä ja ilotulitteista puhuttaessa tulevat esiin myös esimerkiksi ympäristövaikutukset. Käytännön päätös oli kuitenkin helppo, sillä turvamääräysten ja suoja-alueiden kiristyminen tekivät käytännön järjestelyt hyvin vaikeiksi.”

Saarteinen uskoo, että nyt syntyy tamperelaisille uusia perinteitä.

”Keskustorin kansanjuhlan jälkeen syttyvät taas Keskustorin taloihin valoprojisointi parin viime vuoden tapaan.”

Lukijat kommentoivat

Näin Moron lukijat kommentoivat asiaa:

”Kiitokset erinomaisesta päätöksestä”, totesi nimimerkki Topi.

”Paras päätös ikinä”, kirjoitti nimimerkki Veronkorotuksia, kiitos!

”Viisas päätös monessakin suhteessa. Ilotulitus on suurta roskaamista ja merkitsee lisää saasteita ilmakehään. Siitä kärsii myös eläimet ja se aiheuttaa joka vuosi vammoja ihmisille. Olisi hyvä jos niiden markkinoinnille tulisi täyskielto. Säätyttäisiin monilta täysin tarpeettomilta vammoilta”, pohti nimimerkki Ilmaei.

”"Itsenäisyyspäivänä Keskustorilla on luvassa musiikkia, puhetta, runoja ja kuorolaulua. Eli kannattaa pysyä kaukana. Ei mitään hauskaa, että tapahtuu voisi kutsua edes iloiseksi. Peruttas koko tapahtuma samantein”, sanoi nimimerkki Reimupetteri.

”Hieno päätös! Noi tanssivat vedet ja rakennusten valaisu on myös tuoneet iloa pidemmäksi aikaa kuin viideksi minuutiksi”, kirjoitti nimimerkki Tyyne.

”Taitaapi yleisön määrä vähentyä... Liittyykö tämäkin ilmastohömppään”, ihmetteli Hannu Soro.

”Olen sitä mieltä että nykyisessä maailmantilanteessa rakettien ja paukkujen ampuminen on makaaberia touhua! Tuolla Ukrainan suunnassa ihmiset menettävät henkensä ja vammautuvat Venäjän rakettien vuoksi, miten irvokasta onkaan jos täällä joku vielä kehtaa väittää tällaisia uudenvuoden räiskeitä "ilotulitteiksi". Nyt on syytä miettiä omaa käytöstä ja laittaa jäitä hattuun”, totesi nimimerkki Luistelija.

”Kyllä minun itsenäisyyspäivään on aina kuulunut ilotulitus. Kaupungilta täysin pöhkö päätös muiden pöhköjen päätösten joukossa. Taitaa olla koiraihmisten aikaansaannos koko kielto. Ilotulitus elävöittää kaupunkia paljon enemmän kuin runonlausunta ja muu höpötys. Taas on yksi syy enemmän olla tulematta keskustaan”, totesi nimimerkki Jussi47.

”Mahtaa tulla yleisöryntäys... Oikein runonlausuntaa ja kuorolaulua. Kuinkas virret?”, kyseli nimimerkki Jeiwii.

”Upeaa,että meidän kaupunki on tässä asiassa edelläkävijä. Vielä, kun saataisiin nuo yksityisille myytävät raketit pois. Vuoden vaihtumista voi todentotta juhlia muutoinkin, kuin räjäyttelemällä kovaäänisiä raketteja taivaan tuuliin. Jäljelle jää vain kasa roskaa, paha katku, pelokkaita luonnoneläimiä, ihmisiä ja kotieläimiä. Joka vuosi myös tulee eriasteisia vammoja ja tulipaloja. Lemmikkejä katoaa, jopa menehtyy. Tuotantoeläimet ja hevoset säikkyy ja karkailee. Paljon tulee murhetta asiasta ,jonka tarkoitus on ollut ilahduttaa. Hyvä Tampere, kiitos tästä”, kiitteli nimimerkki PM7.

”Ei ole suomalaisesta maalaisesta asumaan kaupungissa… yksin ja rauhassa pitää saada olla! Eikö radiosta tule kaiken vuotta runonlausuntaa ja puheiden jorinaa? Kyllä muualla ilotulitus ja -tulitteet kuuluvat juhlaan. Perutaan kaikki ja ollaan ja istutaan kotona ihan hiljaa”, totesi nimimerkki Mielensäpahoittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut