Muuttava museo on tiettävästi maailman ainoa lajissaan

Kellaritila vaihtuu vuosikymmenten jälkeen paraatipaikkaan Hämeenpuistossa.

Tampereen nyrkkeilymuseon uusi paikka on Hämeenpuistossa suoraan vastapäätä Tampereen Työväen Teatteria. Jukka Vahter toteaa, että muutto vie aikaa, kun museota hoidetaan vapaaehtoisvoimin.

26.11.2022 11:00

Moro, Hämeenpuisto

Hämeenpuiston pimeään liikehuoneistoon vastapäätä Tampereen Työväen Teatteria on ilmestynyt ihmisen kokoinen pronssipatsas. Se esittää kotkalaista Pentti Hämäläistä.

Hämäläinen on yksi Suomen kuuluisimpia nyrkkeilijöitä ja esimerkiksi Helsingin olympialaisten kultamitalisti vuodelta 1952. Sittemmin kukaan suomalainen ei ole voittanut olympiakultaa nyrkkeilyssä.

”Patsas on museon isokokoisin esine. Muuta esineistöä taitaa olla noin 20 000 erilaista muistopinsseistä muun muassa hanskoihin, tossuihin, mitaleihin ja vanhoihin turnausjulisteisiin, joita on kehystettynä valtava määrä”, kertoo Suomen nyrkkeilymuseoyhdistyksen puheenjohtaja, tamperelainen Jukka Vahter.

Suomen Nyrkkeilymuseo muuttaa Hämeenpuistoon eikä tilassa ole vielä valoja.

Museo oli kellarissa

Yhdistyksen vapaaehtoisvoimin ylläpitämä museo on Vahterin tietojen mukaan maailman ainoa tai ainakin Euroopan ainoa lajissaan.

”Keskitymme museossa erityisesti olympiatyylin nyrkkeilyyn, ja sen historian sekä nykypäivän esittelyyn ja tallentamiseen. Erittäin oivallinen näköalapaikka nyrkkeilystä ja sen historiasta kiinnostuneelle tulla mukaan toimintaan.”

Vuonna 1991 museo avattiin Aleksanterinkadulla silloisen Boxing Bingon kellaritilassa. Bingoa pyöritti Tampereen Voimailuseura. Bingo lopetti toimintansa vuonna 2014.

”Museo on auki vain sopimuksesta ja niin jatketaan myös uudessa tilassa.”

”Löytyi vahingossa”

Aleksanterinkadun kellaritila oli sokkeloinen. Vuokranantaja myös tarvitsi kellarin muuhun käyttöön, joten museolle alettiin etsiä uutta tilaa.

”Uusien tilojen etsinnässä edettiin aikaisempien tilojen omistajan kanssa yhteistyössä, heiltä tuli hyviä vinkkejä kohteista, joita kannatti käydä katsomassa. Tämä uusi valikoitui sitten etenkin avaruuden ja käytettävyyden takia.”

”Hämeenpuiston tila löytyi vähän vahingossa. Kävelin ohi ja huomasin ikkunassa lapun, jossa luki ”vuokrataan”. Otin yhteyttä ja siitä asiat järjestyivät.”

Vahter kertoo, että muutossa lattianeliöt vähenevät noin puoleen, mutta etuna on paljon näkyvämpi paikka. Isot näyteikkunat antavat Hämeenpuistoon.

”Uusi tila on myös entistä helpommin saavutettavissa. Lisäksi se on korkea tila, joten saamme seinille hienosti esiin esimerkiksi turnausjulisteita.”

Museon uusien avajaisten aikataulu on vielä auki.

”Teemme muuttoa vapaaehtoisvoimin, joten etenemme rauhassa. Todennäköisesti avajaiset ovat ensi vuoden puolella”, Vahter sanoo.

Uudessa paikassa museo saa paljon aiempaa enemmän huomiota. Yhdistys toivoo museotoimintaan mukaan lisää väkeä. Nykyisin jäseniä on ympäri Suomea.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut