Olohuoneen lentelijä ei ole vaarallinen – Asiantuntija tunnisti huolta aiheuttaneet hyönteiset

Luontotohtori kertoo, että tämä perhonen on melko harmiton.

11.11. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä lukijoiden luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukija kysyy: Tarvitaan tunnistusapua lentäviin perhosiin. Näitä on lentänyt olohuoneessa ja makuuhuoneissa vähän isompina. Nämä pienemmät ovat jääneet keittiössä olevaan liima-ansaan. Eiväthän vain ole jauhokoisan aikuisia?

Kaapit olen käynyt toukkien varalta läpi, mutta mitään ei ole löytynyt. Olisiko aiheellista ottaa yhteyttä myrkyttäjään?

Heini

Luontotohtori vastaa: Kuvassa on melko harmiton perhoslaji nimeltään pesäkoisa. Se tunnetaan myös ampiaiskoisan nimellä.

Nimet viittaavat siihen, että laji elää tyhjissä ampiaisten, ja ilmeisesti kimalaistenkin pesissä, missä se syö kennostoa ja muuta pesän jätettä.

Jos talossa on vanhoja ampiaispesiä esimerkiksi vintillä tai seinänä välissä, voi perhonen kuoriutuessaan eksyä tulemaan talon sisälle. Se kuitenkin pyrkii ulos, missä tämä laji on meillä täysin luonnonvarainen ja yleinen.

Tekstiilit tai irtaimisto eivät siis ole tämän lajin vuoksi vaarassa, ellei se huonolla onnella joskus koteloidu ja tee seittiä ikkunaverhoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut