Taloyhtiöt Tampereen Ratinassa päättivät rakentaa vankan metalliaidan tontin ympärille – Syynä olivat häiriköt, jotka kokoontuivat pihalle juomaan viinaa

Hanke pysähtyi neljäksi vuodeksi. Osakkaiden piti vaatia ylimääräinen yhtiökokous koolle, jotta asia saatiin keväällä päätettyä.

14. marraskuuta Peter Rasmussen (vas.), Harri Valakoski ja Arto Honkanen totesivat, että aita alkaa vihdoin olla valmis neljän vuoden odottelun jälkeen. Edessä on vielä loppujen avainten jako ja käyttöopastus asukkaille.

16.11. 9:09 | Päivitetty 16.11. 19:47

Moro, Ratinanranta

Ratinanrannan kolmessa taloyhtiössä oltiin vuonna 2018 yksimielisiä, että yhteinen tontti aidataan. Sen jälkeen tilanne jumittui neljäksi vuodeksi.

Syynä aitaamiseen oli sama kuin monissa muissa keskustan taloyhtiöissä, jotka viime vuosina ovat aidanneet pihansa. Ulkopuolisten istuskelu, häiriö ja päihteiden käyttö sisäpihalla.

”Tilanne paheni Ratinan kauppakeskuksen valmistumisen jälkeen”, toteavat asukkaat Peter Rasmussen, Harri Valakoski ja Arto Honkanen.

Valakoski ja Honkanen ovat naapuritaloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat. Rasmussen asuu kolmannessa taloyhtiössä.

Syksy 2018

Kaikkien kolmen taloyhtiön ylimääräiset yhtiökokoukset päättivät erikseen, että aita rakennetaan.

Lue lisää: Keskustan metalliaidat kertovat asukkaiden epätoivosta

Kahden taloyhtiön hallitukset pääsivät nopeasti sopuun aitamallista, jossa on sivulle avautuvat liukuportit. Samanlainen aita ei kuitenkaan miellyttänyt kolmannen taloyhtiön hallitusta, joka halusi erilaisen aidan veräjäportein.

Projekti keskeytyi ja pitkittyi. Valakoski ja Honkanen toteavat, että kolmannen taloyhtiön hallituksesta ei tultu kaikkiin aitapalavereihin.

”Kyllähän se vähän rupesi turhauttamaan odotella päätöstä”, Valakoski toteaa.

Peter Rasmussen (vas.), Harri Valakoski ja Arto Honkanen toteavat, että sisäpiha muuttui rauhattomaksi, kun Ratinan kauppakeskus aukesi ja ohikulkijoiden määrä kasvoi.

2019–2021

Pattitilanne jatkui. Rasmussen kertoo, että osa osakkaista koki, ettei aita-asiasta tiedoteta tarpeeksi.

”Keväällä 2021 osa osakkaista jo halusi hallitukselta selontekoa tilanteesta.”

Syksy 2021 meni eikä mitään tapahtunut.

Kevät 2022

Kun rakentamista ei saatu alkuun liki neljässä vuodessa ja helmikuussa 2022 aitahanke oli mennä jäihin, päätti osa kolmannen taloyhtiön osakkaista ottaa asunto-osakeyhtiölain suomat oikeudelliset keinot käyttöön.

He vaativat ylimääräistä yhtiökokousta.

”Keräsimme osakkaiden joukon, jolla oli yli 10 prosenttia asunto-osakeyhtiön äänistä, vaadimme hallitukselta ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä ja teimme samalla selkeän esityksen, että rakennetaan samanlainen aita”, kertoo Rasmussen.

”Totesimme, että tämä on ainoa vaihtoehto pattitilanteen ratkaisemiseen.”

Hallituksen oli lain mukaan kahdessa viikossa toimitettava kokouskutsu osakkaille.

19.5.2022

Asianajajana työskentelevä Rasmussen oli ylimääräisen yhtiökokouksen puheenjohtaja äänestyksen jälkeen.

”Halusimme itse esitellä aitahankkeen hallituksen sijaan. Se oli asian läpimenon kannalta tärkeää. Puheenjohtajuudesta tuli kiistaa heti kokouksen aluksi ja jouduttiin äänestämään. Ääntenlaskenta kesti 30 minuuttia.”

Kaksi tuntia keskusteltiin, voidaanko naapuriyhtiöiden kanssa samanlainen aita rakentaa. Lopulta oli äänestyksen vuoro.

”Aitaa kannattaneille tuli selvä voitto.”

Moro on tutustunut yhtiökokouksen pöytäkirjaan.

Liukuportti ajoneuvoille oli kahden asunto-osakeyhtiön mieleen alusta alkaen. Kolmannen hallitus olisi halunnut veräjäaidan ja tilanne jumittui.

Marraskuun puolivälissä aitatyömaalla tehtiin viimeistelytöitä.

Kesä 2022

Aitamallia alun perin kannattaneet kaksi taloyhtiötä tilasivat pian päätöksen jälkeen aidan, vaikka kolmannen yhtiön hallitus ei ollut asiassa aktiivinen.

”Päätöksenteossa olisi hyvä varmistua myös siitä, miten mahdollinen päätös pannaan täytäntöön. Pääsäännön mukaan yhtiökokouksen tekemän päätöksen täytäntöönpano kuuluu yhtiössä hallitukselle.”

”Yhtiökokouksen saattaa tällaisessa tilanteessa olla järkevä valtuuttaa suoraan isännöitsijä tai joku muu huolehtimaan päätöksen täytäntöönpanosta.”

Tätä ei kuitenkaan kirjattu kokouksessa pöytäkirjaan, koska sopua asiasta ei löytynyt.

”Todettiin, että isännöitsijä ja hallitus huolehtivat päätöksen täytäntöönpanosta lakiin perustuvien velvollisuuksien edellyttämällä tavalla”, lukee pöytäkirjassa.

Kolmannen asunto-osakeyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettiin äänestyksen jälkeen myös, että aita voi tarvittaessa olla 180 senttiä korkea, mikä oli naapuriyhtiöiden mahdollinen suunnitelma.

10.10.2022

Aidan rakentaminen alkoi.

”Nyt aita nousee, asunto-osakeyhtiölain keinoilla”, Rasmussen toteaa.

Kolmikko toteaa, että ilman osakkaiden vaatimusta ylimääräisestä yhtiökokouksesta ja selkeää esitystä kokoukselle aitaa tuskin olisi saatu nytkään.

Tiatoo

Asianajaja Rasmussenin vinkit vaikuttamiseen

”Jotta jokin yksittäinen asia saadaan varmasti käsiteltäväksi (hallituksen mielipiteestä huolimatta), vähemmistön turvana on asunto-osakeyhtiölaissa oikeus vaatia ylimääräistä yhtiökokousta.”

”On tehtävä hallitukselle kirjallinen pyyntö. Siitä tulee käydä ilmi, että pyynnön takana ainakin 10 prosenttia osakkeista.”

”Vähemmistö ei kutsu yhtiökokousta koolle, vaan kutsun lähettää hallitus.”

1. Varmista, että 10 prosenttia osakkeista on pyynnön takana.

2. Tee pyyntö hallitukselle kirjallisesti.

3. Yksilöi pyynnössä kokouksessa käsiteltävä asia.

4. Tee mahdollisuuksien mukaan jo pyynnössä konkreettinen päätösesitys.

5. Mieti kokouksen juoksutus etukäteen (varmista, että omasta porukasta löytyy pj-ehdokas ja sihteeri + pöytäkirjan tarkastaja).

6. Kiinnitä erityistä huomiota pöytäkirjan sisältöön.

7. Mieti etukäteen, millainen varmuus on siitä, että asia varmasti etenee tehdyn päätöksen mukaisesti, jos myönteinen päätös saadaan (ettei jää kokouksen jälkeen jumittamaan siihen, ettei hallitus laitakaan tehtyä päätöstä täytäntöön).

8. Jos oma osaaminen ei tunnu riittävältä, ota tarvittaessa juristi avuksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut