Tampereen Joulutorilla juodaan glögiä kuin Saksassa – Alkoholiviranomainen antoi 15 vuotta odotetun luvan

Tai ainakin melkein. Nyt anniskelu vapautuu loppuviikoksi glögiravintolan eteen, jossa voi seurata ohjelmaa.

Tämä kuva on vuodelta 2011, jolloin Tampereen Joulutori sai ensimmäisen kerran myydä alkoholipitoisia joulujuomia. Oleellinen somiste on punainen nauha. Ravintola piti jakaa alkoholittomaan osaan ja alkoholliseen osaan eli puoliksi. Toisella puolella oli jatkuvasti kovat ruuhkat, toinen puoli oli tyhjä.

17.11. 8:00

Moro, Keskustori

Tampereen Keskustorille nousevan Joulutorin tämän vuoden suurin uutinen on se, että alkoholipitoisten juomien anniskelualue laajenee ulos glögiravintolan edustalle loppuviikon iltoina avajaisista 3.12. lähtien.

Keskustorilla voi siis siemailla höyryävää glögiä melkein samalla tavalla kuin Joulutorien synnynmaassa Saksassa, jossa muki kädessä voi milloin tahansa kiertää vaikka koko Joulutorin ja tankata uutta juotavaa edellisen loputtua.

Keskustorilla ulkoilmajuominen on sallittua perjantaina ja lauantaina kello 16–20. Alkoholijuomia ei saa viedä rajatun alueen alueen ulkopuolelle.

Joulutorin ravintoloitsija Satu Puurtinen vahvistaa, että Tampere lähestyy Saksaa.

”Viikonloppuiltaisin ravintolassa on normaalia enemmän henkilökuntaa, mutta ulkoaluetta ei rajat millään aidalla. Tavalliset kyltit kertovat anniskelualueen loppumisesta.”

Korona auttoi

Puurtisen mukaan anniskelualueen vapauttamisesta käytiin aluehallintoviraston (avi) kanssa pitkät ja perusteelliset keskustelut. Kaupungin tuki auttoi asiassa.

”Korona-aikana avin suhtautuminen erilaisiin terassilaajennuksiin muuttui selvästi. Tämä on nyt kokeilu ja jatkoa katsotaan onnistumisen myötä.”

Moro-klöki suosituin

Joulutorin suosituin juoma on yhä Moro-klöki, jonka Moro-lehti lanseerasi yhteistyökumppaneiden kanssa vuonna 2014.

”Sitä tullaan vuodesta toiseen juomaan pitkienkin matkojen takaa”, Puurtinen selventää.

Tämän vuoden uutuus ravintolan menussa on perinteinen tamperelainen iltapala eli pärämätsi. Ne valmistaa Kesti-Herkku Ylöjärveltä.

”Rasvakeitintä meillä ei ole, mutta turbo-uunilla saadaan hyvä loppuputulos.”

Jo viime vuonna Joulutorin ravintolassa oli kaksi iglua, joita pystyi varaamaan yksityistilaisuuksiin. Nyt varauskalenteri on siirtynyt sähköpostimaailmasta nettiin, jossa kaupunkilaiset voivat varata niitä pikkujoulujuhliinsa.

Erikoinen historia

Mikko Närhen ja Rami Lehtisen kirjan Ihania joulutarinoita Tampereen Joulutorilta kertoo, että joulutorit olivat alkutaipaleellaan alkoholisääntelyä harjoittavien virkahenkilöiden silmätikkuna.

Tiatoo

Joulutorin avajaiset 3.12.

Kello 17 Pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Kello 17.10 Joulutorin isä Timo P. Nieminen, glögimaljan nosto.

Kello 17.15 Joulupukki & HaLun tontut.

Kello 17.25 Teekkarikuoro.

Kello 17:35 Yona.

Pormestarin (2007–2012) ja Joulutorin ”isän” Timo P. Niemisen haaveissa oli saada torille jouluglögiä samaan tapaan nautittavaksi kuin esimerkiksi Saksassa. Haaveiksi silloin jäi.

Alkoholitarkastajia ohjaava sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira neuvoi viranomaisia suhtautumaan pidättyväisesti lupien myöntämiseen.

Kunnes vuonna 2010 kävi vahinko syrjäisessä rannikkokaupungissa.

Helsingin Kampissa järjestettiin koko perheen joulutapahtuma, jossa oli ohjelmaa erityisesti lapsille. Kotaravintolaan ja sen terassille oli myönnetty alkoholin anniskelulupa.

Tampereen Joulutorin tuottaja Rami Lehtinen sattui paikalle ja havaitsi selvän vääryyden ja Tampereen tapahtuman kaltoin kohtelun.

Jouluna 2011 Tampereellekin saatiin vihdoin glögilupa, mutta kiusa se on pienikin kiusa. Ravintolatila piti viranomaisten vaatimuksesta jakaa kahteen osaan punaisella nauhalla. Tarjoilupuolella oli joka ilta tungosta, alkoholiton puoli oli käytännössä tyhjä.

Onneksi tämä naurettava käytäntö jäi yhteen jouluun.

Syksyllä 2014 Moron lukijaraati valitsi ravintola Ohranjyvässä glögeistä Moro-klökin Keskustorin Joulutorille. Myös Iina Mäkinen osallistui ehdokkaiden raaditukseen.

Tämä kuva Satu Puurtisesta ja Rami Lehtisestä napattiin korona-jouluna 2020. Iglut olivat silloinkin suosittuja illanviettopaikkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut