Tampereen Nekalassa avautuu lauantaina kaupungin suurin kierrätyskeskus – Katso kuvagalleria 1 450 neliön tiloista, jotka pullistelevat jo tavaraa

Kierrätyskeskuksen uusissa tiloissa on lisätilaa 350 neliömetriä. Avajaisia juhlitaan tulevana lauantaina.

Toiminnanjohtaja Mauri Hakala esittelee kiesejä, jotka ovat Kaarilassa olleen vanhan navetan ylisiltä. Nämäkin ovat myynnissä, mutta hinta on useamman satasen.

7.11. 15:42

Moro, Nekala

Nekalan kierrätyskeskus muuttaa ja avaa suurmyymälän lauantaina kello 10. Keskus pysyy Nekalassa ja jopa samalla kadulla kuin aiemmin, mutta sen toisessa päässä.

”Uusi osoite on Vihiojantie 2. Vanha osoite oli Vihiojantie 26. Nyt on muutto täydessä käynnissä. Vanhassa paikassa pakataan ja täällä uudessa asetellaan entistä enemmän tavaraa nähtäville ja tuodaan lahjoitukset suoraan tänne”, kertoo toiminnanjohtaja Mauri Hakala Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:stä.

Suurmyymälä avataan talossa, joka on Nekalassa monille tuttu ainakin ulkoa päin. Se sijaitsee Vihiojantien ja Viinikankadun kulmauksessa.

Myymälässä on tilaa noin 1200 neliömetriä.

Avajaisissa kello 12 alkaen nähdään kolmen tunnin Gritty B popup -installaatio, jossa matkataan hengähtämään 1990-luvulle. Mukana ovat tanssijat Reetta-Kaisa Iles ja Johanna Elovaara sekä Hot Heros -yhtye.

Lisää tilaa

Muutto uuteen paikkaan tuo myymälätilaan kaivattua lisätilaa 350 neliömetriä. Iso parannus on varaston saaminen talon alakertaan. Aiemmin se oli Kalevassa.

”Kokonaistilaa on 1 450 neliömetriä. Samaan yhteyteen tulee parikin lajittelutilaa ja toimistomme. Lisäksi suurmyymälä on yhtenäistä tilaa. Vanha oli sokkeloinen, osa tosin tykkäsi juuri siitä.”

Joulukoristeita on jo pitkä pöytä täynnä.

Valaisinosastolla osa lampuista saatiin roikkumaan.

Julisteita ja tauluja on paljon. Hepburn lähtee vitosella.

Kati Benali laittoi kuntoon vaateosastoa suurmyymälän Vihiojantien puoleisella seinustalla. Vaatteita oli jo monta rekillistä ja lisää odotti kasseissa ja pusseissa.

Lastaussillalta sisään

Uusi paikka on Vihiojantien ja Viinikankadun kulmauksessa.

Uuteen suurmyymälään on käynti Vihiojantieltä talon syvennyksestä, jossa on lastausramppi ja portaat. Sinne tulee myös ovi niille tavaroiden lahjoittajille, jotka tuovat kierrätettävää itse paikalle.

”Tulossa on vielä iso valomainos ja isot kyltit seiniin.”

Toiminnanjohtaja Mauri Hakala näyttää täydellistä Mappes-ompelukonetta, jossa tulee mukana myös neulatyyny neuloineen. Hintapyyntö on 40 euroa.

Tarve vain kasvaa

Mauri Hakala kertoo, että kierrätyksen suosio ja myös tarve kasvaa ihmisten ympäristötietämyksen kasvaessa.

”Materiaalien ja käyttökelpoisten tavaroiden kierrätyksen tärkeys ymmärretään. 12 vuotta sitten aloitimme sadasta neliöstä. Moni tajuaa nyt, että omalla toiminnalla voi tehdä hyvää.”

Veitsisarja 20 euroa.

Aurinkolasit eurolla.

Vanha Husqvarna-polkupyörä ja kaksi työkalulaatikkoa, joissa vielä työkalut, 150 euroa.

Kelloja, kaksi euroa kappale.

Lahjoitustavarat myydään edullisilla hinnoilla. Kovaa kysyntää on esimerkiksi 1960-1980-luvun kalusteista ja astioista. Klassikot Iittala ja ja Arabia menevät, nyt niitä näkyi suurmyymälän astiaosaston hyllyissä paljon.

”Tuonne seinustalle tulee kodinkoneita, tuolla on huonekaluja ja tuonne valmistuu lasten, naisten ja miesten vaateosasto”, Hakala viittoilee.

Vaateosastollakin kaikki on valmista lauantaina, kun uusi suurmyymälä avataan.

Aatu Pirinen (vas.) ja Veli-Heikki Karinen lajittelivat myyntiin työkaluja.

Pesukone ”satasen”.

Kirjoituspöytä 150 euroa.

Lasia on paljon muutamasta eurosta alkaen.

Myös posliinia on esillä.

Televisio 120 euroa.

Työllistää sata

Tärkeä osa kierrätyskeskuksen toimintaa on työllistäminen. Kerralla väkeä on noin 85, vuoden aikana noin sata. Ero johtuu erimittaisista työllistymisjaksoista ja esimerkiksi työkokeilijoiden määrästä.

”Vaikka työllisyys on parantunut, pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Meillä on palkkatuella töissä 60, työkokeilussa 10, vakituisessa työsuhteessa 15 ja oppilaitoksista työharjoittelijoita sekä oppisopimuskoulutuksessa olevia ja myös osatyökykyisiä.”

Uhkana uudistus

Meneillään oleva palkkatukiuudistus aiheuttaa kierrätyskeskuksessa huolta. Pahimmillaan se romuttaa toimintamahdollisuudet vuoden 2023 alusta.

”Muualla Suomessa isojen kaupunkien kierrätyskeskuksista osa joutunee lopettamaan. Me pärjäämme ainakin ensi syksyyn saakka, mutta sen jälkeen toimintamahdollisuudet ovat epäselvät.”

Uudistuksessa täydellä työllistämistuella työllistettävien määrä esimerkiksi putoaisi isoilla toimijoilla enintään viiteen. Tampereella tämä vaikuttaisi myös esimerkiksi Nextiiliin, Sopimusvuoreen ja Nauha ry:hyn.

Hakala uskoo, että muutos tuottaa paljon lisää pitkäaikaistyöttömiä, jos siihen ei tule lausunnoissa esitettyjä muutoksia esimerkiksi työllistettävien määrään.

Nekalan suurmyymälän lisäksi yhdistyksellä kierrätyskeskukset Lielahdessa ja Lentolassa.

Tiatoo

Kierrätyskeskuksen suurmyymälä

Avataan Nekalassa lauantaina kello 10. Avajaiset jatkuvat kello 18:aan.

Osoite on Vihiojantie 2, Viinikankadun kulmauksessa.

Keskukseen vastaanotetaan käyttökelpoista, ehjää ja puhdasta tavaraa. Niitä myös noudetaan etukäteen sovittaessa.

Sovi tavaran tuonnista etukäteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut