Moron kolumni: Helsinki on Suomen suurin mettäkylä

4.11. 12:00

Viikonlopun mediasta luin juttua Tampereesta. Sinänsä ihan oivaltava ja hyvin helsinkiläisnäkökulmasta tehty juttu kirvoitti ajattelemaan toisinpäin. Miltäs se Helsinki näyttää täältä Tampesterista käsin?

Helsinki on pääkaupunkina ehdottomasti menneisyytensä vanki. Ajan mittaan sinne syntyneet keskittymät tuntuvat pyörivän kaupungissa omaa kehäänsä kuin Hornerin zoetroopissa, jossa lieriön sisäseinässä killuvat kuvat näyttävät ulkopuolen aukoista katsottuna muodostavan liikkuvan filmin, mutta jotka itse asiassa jämittävät paikallaan.

Politiikka, talouselämä ja media tapahtuu Helsingissä. Raskainta on seurata mediaa, joka tietysti välittää tätä kaikkea maaseudulle, tietysti päätoimensa ohella, joka on mainosvetoinen viihde.

Korporaatioiden jäsentämät lehdet, radioasemat ja telkkarikanavat tuntuvat kokonaan unohtaneen käsitteen objektiivinen tiedonvälitys ja ovat korvanneet sen keskinäisellä kilpailulla, jota suomalaisten on muka pakko seurata.

Ne tuntuvat pelaavan omaa sisävuoroaan Helsingin kotipesästä, me seuraajat seisomme takakentällä monttu auki räpylät maata viistäen.

Ylen on turha liputtaa omiaan, siellä se tuijottaa samaa merkkiviuhkaa kuin muutkin.

Seurauksena on, että fiksujen seuraajien ohjelmavirta on vaihtunut suoratoiston totuuteen ja elämään, asiauutiset ja ohjelmat toteutuvat jonkinlaisessa somemaailman heijastusvalossa, jossa esiintyvät ihmiset näyttävät epätoivoisesti kamppailevan uskottavuutensa puolesta. Tämä politiikasta. Tuskin maltan odottaa tulevia vaalikeskusteluja.

Sitten on vaikkapa teatteri, jota ei voi laitteilla toistaa. Sen asemasotaa ylläpidetään Helsingistä käsin kirjoittelulla. Rintamalinja näyttää kulkevan jossakin kehäkolmosen paikkeilla. Sen esityksen nimi on Stadi vastaan Lande.

Landen päätähti on Juha Hurme, joka itsepäisesti kieltäytyy asettelemasta kiviä komentokorsujen polkujen pieliin.

Mutta hei helsinkiläiset! Ei se teidän vika ole, että asutte siellä ylikalliissa historian mekaniikkakabinetissa. Aina asuinpaikkansa mentaliteettia ja toimintatapoja voi muuttaa, niin on tehty täällä Tampereellakin.

Sitten vaan sitä elämää. Ja jos ottaa päähän, muuttakaa hoodeille. Ei teidän ihan pakko ole asua siellä Helsingissä, Suomen suurimmassa mettäkylässä.

Kirjoittaja on sanataiteilija Pispalasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut