Vuores ja Lintuhytti olivat rautalankakääntäjien suosikkeja – Tampereen enklanninkieliseen kaupunginosakarttaan merkittiin lähes 30 uutta ehdotusta

Ratina on Crackle, Lintuhytti Bird Cabin ja Risso Buggers.

8.11. 13:47

Moro, ympäri kaupunkia

Syrjäisessä rannikkokaupungissa eli Helsingin seudulla on nyt innostuttu kääntämään lähiöiden ja kaupunginosien nimiä vieraille kielille. Samaan on lähdetty myös Turussa.

Täällä Tampereella työ kuitenkin tehtiin jo vuonna 2008, jolloin toimittajat Olli Kemmo ja Simo Holopainen tutkivat yhdessä Tampereen nimiä ja tekivät 101 nimen käännöskartan rautalanka­enklanniksi.

Herrat selvittivät myös, miten moro kääntyy rautalanka­enklanniksi. Myös kuuluisien tamperelaishenkilöiden tittelit olivat tutkittavana.

Lue lisää: Tunnistatko Woman’s Bayn, Rock of Mercyn ja Old Horse’s Landin? Näin Tampereen kaupunginosien nimet vääntyvät ”rautalankaenklanniksi”

Julkaisimme jutun uudelleen Moron netissä aamulehti.fi/moro pari viikkoa sitten ja pyysimme samalla kaupunkilaisilta ehdotuksia uusiksi kaupunginosien nimiksi rautalanka­enklanniksi käännettynä.

Klikkaa alla oleva kuva auki niin näet lukea nimet.

Moron alkuperäisen kartan eli vuoden 2008 jälkeenhän kaupunki on laajentunut ja saanut jopa uusia kaupunginosia.

Kirja innosti

Vuonna 2008 matkailutoimitustamme innoitti työssä Matti Päivänsalon tuore kirja Halinen = Little hug ja 449 muuta paikannimeä kolmannella kotimaisella, jossa Suomen niemet ja notkot oli käännetty ilmeikkääksi rallienglanniksi.

Yleensä erilaiset juttutyypit ja villitykset toistuvat tietyin väliajoin. Sen vuoksi onkin ymmärrettävää, että Moron kartta on herättänyt pääkaupunkiseutulaiset ja turkulaiset jo näin 14 vuoden jälkeen. Mihinkä tässä kiire, valmiissa maailmassa.

Satoja ehdotuksia

Myös tamperelaiset innostuivat asiasta uudelleen. Saimme kaikkiaan 240 uutta ehdotusta.

Eniten kaupunkilaisia inspiroivat ”uudet” alueet eli Vuores ja Lintuhytti. Näitähän ei vielä edes ollut olemassa vuonna 2008. Molemmista tuli kymmenkunta ehdotusta.

Myös Ikuri ja Haukiluoma maistuivat kääntäjille.

Moron raati kävi ehdotukset läpi ja valitsi niistä sopivat eli parhaat vaihtoehdot karttaan merkittäväksi. Kaikkiaan uusia nimiä karttaan tuli lähes 30.

Arvoimme uusien ehdotusten lähettäjien kesken kolme Moron lierihattua. Palkinnot on lähetetty voittajille.

9.11.2022 kello 9.55 karttaa korjattu ja täydennetty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut