Sahalahdella pihasyreenissä havaittiin merkkejä uudesta vieraslajista, joka on haitallinen: ”Siitä kannattaa ilmoittaa”

3.11. 4:00

Moro, museokeskus Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Sahalahdella pihasyreenien lehdet on mennyt osittain kirjavaksi. Onko kyseessä vieraslaji ja onko olemassa torjunta keinoa? Mitä puskille pitäisi tehdä?

Anne

Luontotohtorin vastaus: Moni kirva-, lude- tai kaskaslaji voi aiheuttaa laikkuja syreenien ja muiden koristepensaiden lehtiin, mutta nämä jäljet (pienet laikut lehdillä) voisivat sopia hyvin meille aivan äskettäin Aasian suunnasta levinneelle vieraslajille Igutettix oculatus, joka on pieni vihertävä kaskaslaji.

Se elää syreenien lisäksi likusterilla ja saarnella, ja on meillä luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi. Lajia on kutsuttu syreenikeijukkaaksi, mutta nimi ei ole ainakaan vielä virallinen.

Havainnot tästä kaskaasta tai sen aiheuttamista vioituksista kannattaa ilmoittaa netin laji.fi tai vieraslajit.fi palveluun. Tälle kaskaslajille ei ole vielä tunnettuja kemiallisia torjuntakeinoja, mutta suihkuttamista vedellä tai mäntysuovalla voi kokeilla. Laji viihtyy yleensä varjoisilla tai suojaisilla paikoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut