Hämeenkyröläisestä suihkualtaasta löytyi karun näköisiä ötököitä: ”Syötiinkö vesikirput?”

2.11. 4:00

Moro, museokeskus Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Meillä on kotipihassa Hämeenkyrössä kaivettu muovilla vuorattu suihkuallas, ikää on jo lähes 20 vuotta.

Sammakoita on ollut melko usein. Keväällä siellä oli mielestäni vesiliskoja, ainakin kaksi.

Nyt 20.9. tehdessäni syyspuhdistusta ja nostaessani pumpun pois löytyi useita oheisen kuvan mukaisia ötököitä. Pituudeltaan ne olivat noin 1,5–3 sentin mittaisia vilkkaasti liikkuvia ”vieraita”.

Mitä nämä ovat? Kaikki vesikirput ovat kadonneet. Syötykö?

Raija

Luontotohtorin vastaus: Pihavieras on sudenkorennon toukka, luultavasti jokin suurikokoisista ukonkorennoista.

Ne elävät koko toukkavaiheensa (2–3 vuotta) vedessä. Siellä kuten ilmassakin sudenkorennot ovat petoja, mutta uidessaan ne nappaavat ruuakseen muita veden alla liikkuvia hyönteisiä, usein toukkia, tai muita pieniä vesieläimiä.

Varsinaiset vesikirput ovat millin-parin mittaisia vesien pieniä planktonäyriäisiä. Yleensä nämä suurikokoiset sudenkorennon toukat syövät paljon suurempia, jopa itsensä kokoisia saaliita. J

oskus kuulee veden pinnalla vikkelästi ”luistelevia” vesimittareita kutsuttavan ”vesikirpuiksi”. Ne ovat kuitenkin puolivesiluteita, eikä niillä ole mitään tekemistä oikeiden vesikirppujen kanssa. Nekään eivät yleensä kuulu sudenkorennon toukan ruokalistalle, vaan siirtyvät syksyllä vesirajan kasvillisuuteen talvehtimaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut