Tamperelaisuuden turkulainen symboli oli Eero Roine

30.10. 9:10

Jo Kalevalan ensi sivulla lähdetään ”sukuvirttä suoltamahan, lajivirttä laulamahan.”

Tämä muistuttaa siitä, että oli olemassa erityisiä runonlaulajasukuja kuten Maliset ja Shemeikat.

Eikö näyttelijöitä ja teatteriväkeä yleensäkin voisi pitää tavallaan nykyajan runonlaulajina?

Heidänkin keskuudessaan esiintyy huomattavia sukuja kuten Rinteet, Jurkat, Arot ja Palot.

Hauska numeroleikki toi mieleeni, että Tampereen Teatterissakin ovat työskennelleet näyttelijäveljekset Pertti Palo (s. 11.11. 1934) ja Martti Palo (s. 1.11. 1943) ja onpa heidän (myös skorpionin merkissä syntynyt) isänsä Taunokin nähty aikanaan Tampereen Teatterin lavalla.

Läheisin teatterisuku tamperelaisille on kuitenkin epäilemättä Roineen suku. Sen ”kantaisästä” Eero Roineesta (1904–1966) tuskin monikaan on tiennyt, että tämä suorastaan erääksi tamperelaisuuden symboliksi mielletty legendaarinen taiteilija sekä syntyi että kuoli Turussa, jossa vietti hyvin huomattavan osan elämänsä päivistä.

Tampereella hän, kuten Roineen suku paljolti muutenkin, on liittynyt nimenomaan Tampereen Työväen Teatteriin. Huomattakoon kuitenkin, että Eeron näyttelijätytär Liisa kuului pitkään Tampereen Teatterin kantaviin voimiin ja Tampereen Teatterin näyttelijäkuntaan isä Eerokin ensin sieltä Turusta tuli, tosin vain vuodeksi, kunnes siirtyi Työväen Teatteriin.

Lue lisää: Kun Markus-setä kehotti radiossa syömään kaurapuuroa...

Eeron poika Esko puolestaan on jopa ollut Tampereen Teatterin toimitusjohtaja.

Jos Saksan tietyillä seuduilla 1700-luvun alussa jonkun sukunimi oli Bach, hänen yleensä arvailtiin olevan muusikko. Hieman samoin se, että jonkun sukunimi on Roine, on aiheuttanut Tampereen tienoilla tietynlaisia odotuksia. Joskus vain ei ehkä ole ollut selvää käsitystä, mitä näyttelijänä oleminen ylipäänsä merkitsee.

Joku jopa kysyi teatterinjohtaja Salmelaiselta, kun tämä oli maalla, että onkohan se meidän kylän leipuri Roine jotain sukua sille teidän Roineelle, kun sekin on niin hyvä pelle.

Jollekulle Jalmari Finnen veroiselle sukututkijalle olisikin mielenkiintoinen haaste laatia perusteelliset, sukupolvesta toiseen ulottuvat kaaviokuvat Roineen suvusta ja sen punoutumisesta toisiin teatterisukuihin, teatteripariskuntiin tai ainakin johonkin yksittäiseen näyttämötaiteilijaan.

Lue lisää: Varakas Emil Aaltonen rahoitti ja taiteellinen Wäinö Aaltonen veisti

Lue lisää: Kuka oli Tampereella vaikuttanut Aurora Aspegrén?

Niinpä Eero Roineen Turussa 1931 syntynyt esikoinen Eila avioitui huomattavan teatteriohjaaja ja näyttelijä Vili Auvisen kanssa, jonka äiti oli teatterinjohtaja Hellin Auvinen-Salmi ja isä näyttelijä Vilho Salmi.

Eilan ja Vilin pojasta Tommista tuli ohjaaja ja näyttelijä hänestäkin ja hän on naimisissa näyttelijän kanssa.

Myös Liisa ja Esko Roine ovat naimisissa näyttelijän kanssa.

Kirjoittaja kertoo teatterimaailman tarinoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut