Erikoinen kahvila Tampereen keskustassa muuttui nopeasti ongelmaksi: nyt jo toinen yrittäjä haluaa paikasta eroon

Sami Lappalaisen mielestä kannattava liiketoiminta on mahdotonta.

Ratikkakahvila ei ole varsinainen kaunistus Keskustorin arvorakennusten keskellä ja sillä onkin vain väliaikainen lupa Vanhan kirkon kupeessa.

25.10. 9:55

Moro, Keskustori

Tampereen Keskustorin ratikkakahvilasta on tullut ongelma. Jo toinen yrittäjä haluaa jättää kahvilan.

Ravintoloitsija Sami Lappalaisella on kahvilasta voimassa pitkäaikainen vuokrasopimus kevääseen 2024, mutta hän haluaisi päästä siitä eroon mahdollisimman nopeasti.

”Ratikkakahvilassa ei ole mahdollista tehdä kannattavaa liiketoimintaa, sillä sinne ei yksinkertaisesti tule asiakkaita. Varsinkaan nykyisillä sähkön hinnoilla ei voi edes myydä niin paljon, että edes lämmityskulut saisi peittoon”, Lappalainen kertoo.

”Kun kahvilaa aikoinaan perustettiin, minultakin kysyttiin hankkeesta mielipidettä. Kerroin kaupungille, että mitä ei ainakaan pidä tehdä, ja ne asiat sitten toteutettiin juuri niin kuin ei olisi pitänyt tehdä.”

Väärä paikka

Vanhan sanonnan mukaan Tampereella kannattavan liiketoiminnan ratkaisee sijainti, sijainti ja sijainti. Aleksis Kiven kadun varrella on kyllä paljon jalankulkijoita, mutta kahvilasta katsoen väärällä puolella katua.

”Voisi kuvitella, että Keskustorin isot tapahtumat, eli kesäkeidas ja joulutori, tukisivat ratikkakahvilan toimintaa ja toisivat myös sinne asiakkaita, mutta siinä käy juuri päin vastoin.”

Idea kahvilalle tuli aikoinaan oikeiden ratikkakiskojen rakentamisen aikaan, kun Helsinki halusi antaa Tampereelle yhden vanhan ja käytöstä poistetun, täällä vuonna 1970 valmistetun raitiovaunun.

Jättilasku talvelta

Ratikkakahvilassa ja sen vieressä olevassa myyntikontissa on päällä peruslämpö, joka estää vesiputkien jäätymisen. Laskut menevät Lappalaiselle, eikä talven kuluista ole vielä tietoa.

Ratikkavaunu itsessään lämpiää sähköllä. Vaunu on täysin eristämätön eli lämpö karkaa nopeasti harakoille. Ja vielä nopeammin jos ovia pitäisi availla kahvilaan kulkeville asiakkaille.

Asiakaspaikkoja kahvilassa on sekä vaunun sisällä että ulkoterassilla.

”Esitin aikoinaan kaupungille, että kahvila olisi sijoitettu Puutarhakadun varteen, koska siinä kulkee paljon pyöräilijöitä. Se olisi pitänyt rakentaa niin, että vilkkaimpaan aikaan aurinko olisi paistanut terassille. Kokonaisuus olisi tarvinnut myös kunnon vessatilat.”

Kahvilassa on asiakaspaikkoja sekä vaunun sisällä että ulkoterassilla. Nyt se näyttää täysin hylätyltä.

Lupa kesään 2024

Ratikkakahvilalla on rakennuslupa olla nykyisessä paikassaan kesään 2024. Sami Lappalainen on tehnyt oman vuokrasopimuksensa Tampere Tunnetuksi ry:n kanssa.

”Viime kädellä se on kuitenkin kaupungin hanke, eikä Lappalaisen vuokrasopimuksesta ole vielä neuvoteltu”, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Töytäri. ”Lappalainen jos kuka kahvilan olisi voinut saada toimimaan. Hänellä on ideoita ja sisua liiketoiminnan pyörittämiseen.”

Töytärin mukaan myöskään kahvilan tulevaisuudesta ei vielä ole keskusteltu kaupungin kanssa. Sen on selvää, että jotakin tarttis tehrä. ”Ei ole kaupunginkaan etu, että kahvila seisoo keskellä toria käyttämättömänä. Se on siinä alttiina myös ilkivallalle.”

Arvokkaaseen käyttöön

Jatkokäytön kannalta ratikkakahvilassa on monta kysymysmerkkiä. Tärkein lienee nyt sähkön huima hinta. Pelkkää vaunua ei myöskään voi käyttää, vaan myyntipisteenä toimii erillinen konttirakennus.

Vaunu lepää tukevasti ja kalliisti rakennetun alustan päällä.

”Ratikka saatiin Helsingistä vuonna 2019 ja lahjakirjassa rajoitetaan sen hyödyntämistä. Vaunu täytyy olla arvokkaassa käytössä, joten esimerkiksi mihin tahansa opiskelijoiden yhteisölliseen toimintaa sitä ei voi luovuttaa”, Töytäri selventää.

Osallistu viikon verkkokysymyksen palkinnon arvontaan klikkaamalla tästä.

Sami Lappalainen on jo kahvilan toinen yrittäjä, sillä aluksi kahvilan pitäjäksi valittiin Brander oy. Se jätti kahvilan koronan ja vähäisen myynnin vuoksi.

Lappalainen suree sitä, että kahvilan rakentamiseen pantiin paljon rahaa. Hänen mielestään tilaa voisi hyödyntää kahvilan sijaan esimerkiksi lyhytaikaiseen pop-up -toimintaan. Sen voisi antaa päiväksi tai muutamaksi esimerkiksi erilaisten yhdistysten käyttöön.

Moro kerää nyt kaupunkilaisten ajatuksia ratikkakahvilan toiminnan jatkamiseksi tai ideoita siirtämiseksi uuteen paikkaan. Hyvät neuvot ovat nyt tarpeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut