Bobrikovin tuvasta tulee Petri Siuron mökki Ikaalisiin

Petri Siuron uusi kesämökki edustaa sveitsiläistyyliä: siinä on pitkät räystäät ja seinissä koristeita.

22.10. 14:00

Moro, 18.10.2007

Rytinä käy, kun nosturin koura purkaa Bobrikovin mökin kattotuoleja.

Vuotavan katon lahottamat parrut revitään ronskisti, mutta numeroidut seinähirret longotetaan huolella rautakangen ja sorkkaraudan avulla. Talon kesämökikseen ostanut Petri Siuro kokoaa kehikon Juurijärven saareen Ikaalisiin.

”Minulla ei ole kokemusta hirsirakentamisesta, mutta vastaava mestari Sulosen Aki on alan asiantuntija”, Siuro kertoo.

Talon vanha sveitsiläistyylinen ulkoasu ei tärväänny, sillä talo kootaan alkuperäisen mallin mukaan. Osa väliseinistä ja lattiasta oli jo huonossa kunnossa vesivahinkojen takia, joten ne uusitaan. Kahden savupiipun tilalle muurataan vain yksi.

”Nottbeckeilla ei ollut tätä rakennuttaessaan pikkurahasta puutetta, koska piippuja on tehty kaksin kappalein. Lisäksi ikkunat ovat todella isot.”

Hirret ajetaan Ikaalisiin järven rantaan, ja sitten alkaa kovien pakkasten odotus; Siuro aikoo vetää puutavaran moottorikelkalla jäätä myöten. Puolen kilometrin päässä rannasta olevaan saareen pitäisi myös jollain ilveellä saada rakennuskoneita.

Bobrikovin mökki on Lielahden kartanon vanha puutarhurin talo Wilhelm von Nottbeckin ajoilta. 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennettu talo on saanut lempinimensä yövieraan mukaan. Suomen kenraalikuvernöörin Nikolai Bobrikovin tiedetään viettäneen siellä yhden yön vuonna 1899.

Talo oli myöhemmin toimistokäytössä. 25 viime vuotta se on ollut tyhjillään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut