Parisataa pientä hämähäkkiä säntäsi karkuun kun terassin kaiteella olevaa roskakasaa häirittiin Keski-Suomessa: ”Naaras oli jo kuollut”

23.10. 4:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii vain Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Juhannuksen pyhinä Keski-Suomessa havaitsin aamulla terassin kaiteella ”roskakasan”. Kun tökkäsin sitä, niin se heräsi eloon.

Arviolta pari sataa noin 1,5 millin hämähäkkiä ryntäili näkymätöntä verkkoa pitkin. Seuraavana yönä koko joukko oli kadonnut jälkiä jättämättä.

Mitä olivat, mistä tulivat ja minne menivät? Viihtyivät luonani vain vuorokauden.

Seija

Luontotohtorin vastaus: Kyseessä on ristihämähäkin, luultavasti aitoristihämähäkin poikaspesä. Naaras on siis muninut pesään jo paljon aiemmin, ja kuollut itse muninnan jälkeen.

Poikaset kuoriutuvat ajallaan, pienen ajan kuluttua kuoriutumisesta lähtevät pesästä, ja tulevat toimeen omillaan. Ensi töikseen ne tuottavat ohuen seitin, jota purjeena käyttäen ne heittäytyvät tuulen vietäviksi, ja pääsevät näin leviämään uusiin elinympäristöihin.

Tämä on aika yleinen käyttäytymismuoto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut