Ötökän jalkojen lukumäärä paljasti, että se ei ole pelätty hämähäkkieläin, vaan aivan tavallinen pikkuhyönteinen

22.10. 4:00 | Päivitetty 22.10. 14:31

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii vain Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Ötökkä käveli kämmenselällä ihokarvojen joukossa. Puhalsin sen Aamulehden päälle ja otin kännykällä kuvat. Onko se punkki vai mikä?

Luontotohtorin vastaus: Kun laskee tämän pienen otuksen jalkojen määrän, huomaa, että niitä on kuusi, joten kyseessä on pieni hyönteinen.

Punkit ovat hämähäkkieläimiä, joten niillä on kahdeksan jalkaa. Punkeilla ei myöskään erotu pitkiä tuntosarvia, toisin kuin kirvoilla, joka siis kuvassa.

Se lienee joutunut iholle vahingossa, sillä kirvat käyttävät ravinnokseen kasvien nesteitä. Kirvat voivat olla siivellisiä tai siivettömiä. Ne voi tunnistaa myös takapäässä näkyvistä lyhyistä putkimaisista rakenteista, joita ei ole muilla hyönteisillä, eikä tietysti punkeillakaan.

Kyseessä siis joku noin 500 kirvalajistamme.

Oikaisu 22.10.2022 kello 14.30: Jutun otsikossa luki alun perin virheellisesti, että ötökkä olisi hämähäkkieläin. Kyseessä on kuitenkin tavallinen pienhyönteinen kirva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut