Isokokoinen siivekäs ilmestyi asvalttimiehille Riihimäellä ja lumosi heidät tanssillaan – ”Se lentää vain öisin”

20.10. 4:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii vain Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Teen työkseni moottoriteiden päällystystyötä ja pääosin öisin.

Nykyään öiden ollessa taas pimeitä siellä valon ympärillä pyörii jos jonkinnäköistä hyönteistä.

Noin viikko sitten Riihimäen kohdilla metsän siimeksestä lenteli koneelle varsin iso siivekäs, joka hypnotisoi meidät tyystin. Aluksi nopealiikkeistä lentäjää luultiin pieneksi lepakoksi, mutta sitten kun se rauhoittui niin selvisi että jonkin sortin kiitäjä lienee kuvissa.

Mikähän tämä mahtaa olla ja onko tietoa, onko nämä näin suunnattoman isoja vai onko kyseessä vanhaksi elänyt yksilö jota harvoin näkee?

Joka tapauksessa uskomattoman kaunis. Voin sanoa paljon mittauksia tekevänä, että jo silmällä näkee että siipien kärkiväli oli reilusti yli 10 senttiä.

Timo Arvola

Luontotohtorin vastaus: Kuvassa on siniritariyökkönen, joka on tosiaan siipiväliltään noin 9–10 senttiä, ja kuuluu syksyn suurimpiin perhoslajeihin.

Suuresta koostaan huolimatta se ei kuulu kiitäjien vaan hämyköiden (Erebidae) heimoon, ja on heimon suurikokoisin laji koko Euroopassa.

Siniritariyökkönen on yleistynyt meillä noin 20 vuoden aikana selvästi. Se lentää vain öisin, voi käydä kukilla ja juoda nesteitä omenoista tai mesikastetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut