Lukija löysi huolta herättäviä ötököitä lattialta ja laukkujen sisältä – Luontotohtori kertoo, pitääkö olla oikeasti huolissaan

Asiantuntija tunnisti nämä häröiksi.

8.10. 10:00

Moro, Siperia

Luontotohtorille voi lähettää Pirkanmaan alueelta pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukija kysyy: Hei! Tämmöisiä on alkanut löytyä kotoani. Lähinnä lattialta, tai jonkun kassin sisältä.

Riisihäröjä eivät mielestäni ole. Kun löysin ensimmäisen, ajattelin heti riisihäröä ja hyökkäsin tutkimaan jauhoni ja ryynini. Elintarvikkeista en ole näitä toistaiseksi löytänyt.

Eniten kiinnostaa se, että pitääkö näistä olla huolissaan?

Kiitos jo ennakkoon vastauksesta!

Aune

Luontotohtori vastaa: Kyllä nämä sopivat hyvin riisihäröksi tai erittäin saman näköiseksi kauppahäröksi sekä muodon että koon (3–4 mm) puolesta.

Riisihärö on meillä yleisempi, mutta molempia häröjä tavataan sisätiloissa, missä ne voivat elää melkein missä vain kuivissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa, jotka ovat huoneenlämmössä.

Suosituimpia ovat avoimet ryyni- ja jauhopussit. Parhaiten lajista pääsee, kun pitää ko. elintarvikkeet suljetuissa rasioissa. Säännöllinen imurointi auttaa vähentämään yksilöitä, jotka ovat pitkäikäisiä ja piileksivät usein lattialistojen alla.

Häröjen myrkytyksistä on harvoin apua, edellä mainitut keinot ovat kärsivällisesti käytettyinä parhaat, samoin pakastin, jonka kautta voi kierrättää puhtaat, säilytettävät jauhot ynnä muut.

Riisihärö ei lisäänny alle 18 asteen lämpötilassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut