Keskellä tamperelaista omakotialuetta sijaitsee talo, joka on kärsinyt kolme vuosikymmentä ilkivallasta: tässä murheellinen lopputulos

Lukot ja vanerit eivät ole riittäneet pitämään pahantekijöitä pois Tampereen Ruotulassa sijaitsevasta talosta. Poliisistakaan ei ole omistajan mukaan ollut juuri apua.

Seppo Laalahti on ruuvannut etuoven kiinni, jotta siitä ei pääse helposti sisään. Tekijöitä ei kuitenkaan pidättele mikään.

12.10. 10:09 | Päivitetty 12.10. 15:25

Moro, Ruotula

Tampereella moni vanha rakennus on joutunut ilkivallan kohteeksi, mutta Seppo Laalahden synnyinpaikka lienee yksi kauimmin vandalismista kärsineistä. Paikkojen rikkominen alkoi 1990-luvulla.

Moro kävi katsomassa hävitystä.

Autioitunut kiinteistö sijaitsee keskellä omakotialuetta Ruotulassa. Tontilla seisoo kolme rakennusta, joista päärakennus on rakennettu vuoden 1920 tienoilla. Aikoinaan siinä asuivat Laalahden isovanhemmat.

Seppo Laalahti on itsekin asunut talossa jonkin aikaa lapsena. Hän muistaa, kuinka pönttöuunissa oli tulet.

Laalahti ja hänen vaimonsa ostivat tontin rakennuksineen itselleen 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin päärakennus oli asuttavassa kunnossa. Tiloihin tuli vuokralaisiksi pieniä yrityksiä, jotka tarvitsivat toimisto- ja varastotilaa.

Pian rakennuksista alkoi hävitä tavaraa. Vuokralaiset kaikkosivat. Varkauksia seurasi ilkivalta.

”Meillä oli ajatus kunnostaa talo, mutta ei enää motivoinut, kun ruvettiin kaikkea hajottamaan”, Laalahti kertoo.

Tästä syystä myös luonto on päässyt tekemään tuhojaan rakennuksissa.

Aikoinaan upeasta maatalosta ei ole paljon säästettävää jäljellä.

Pulkat lähtivät

Kaikki kolme rakennusta ovat joutuneet vuosikymmenten aikana ilkivallan kohteeksi, päärakennus eniten. Ikkunoita on rikottu, seiniä töhritty spray-maalein ja irtaimisto myllätty moneen kertaan. Kaikki varastettavissa oleva on viety.

”Tavaraa on viety jos jonkinnäköistä. En välttämättä tiedäkään kaikkea”, Laalahti sanoo.

Viimeksi varastorakennuksesta vietiin suurikokoinen kaappi, kaksi pulkkaa ja teräksinen kelkka. Kaksi lukkoa ei pidätellyt tekijöitä.

Rakennusten ikkunoita on korjattu useampaan kertaan ja aukkoja peitetty vanerilla sisä- sekä ulkopuolelta. Edes ovien ruuvaaminen kiinni ei ole aina estänyt sisäänpyrkijöitä.

Seppo Laalahti esitteli Morolle rikottuja lukkoja. Hän arvioi, että suurin osa on katkaistu vääntämällä kahdella jakoavaimella.

Tästä ulkorakennuksesta on rikottu kaikki ikkunat.

Ikkunasta sisään

Rikosylikomisario Pasi Nieminen Sisä-Suomen poliisista sanoo, että autiotaloille tapahtuva ilkivalta on poliisille usein hankala tutkia: silminnäkijöitä on harvoin, eikä kiinteistöllä useinkaan ole kameravalvontaa.

”Mahdollisuudet saada selville näitä ilkivallantekijöitä ovat vähäiset. Se sattuu olemaan kylmä tosiasia. Epäilen, että suurin osa ilmoituksista jää tekemättä juurikin siitä syystä että on mahdotonta saada selville, kuka mitäkin on tehnyt”, Nieminen sanoo.

Laalahdella oli kiinteistöllä riistakamera vuosina 2016–2018. Hän näytti Morolle kameran ottamia kuvia. Niissä näkyy, kuinka alaikäiset pojat kurkottelevat avonaisesta ikkunasta sisään ja aikaihmiset nostavat tavaraa ulos.

Talo on jäänyt sään armoille, ja se on tehnyt osaltaan isoja tuhoja.

Laalahti sanoo tehneensä useita rikosilmoituksia, mutta ei enää viitsi. Poliisi ei hänen mukaansa aina edes saavu katsomaan tuhotyön jälkiä. Tästä syystä hän ei toimittanut riistakameran kuviakaan poliisille.

”Jos varastettu omaisuus on vähäinen, se ei kiinnosta poliisia.”

Laalahti on osoittanut poliisille vuosien aikana erilaisia todisteita, kuten kiinteistölle ilmaantuneita tupakantumppeja, mutta tutkittaviksi ne eivät ole päätyneet.

Resurssit eivät riitä

Nieminen ymmärtää, että ilkivalta ja varkaudet ovat ongelma rakennuksen omistajalle. Poliisin tärkeysjärjestyksessä moni muu rikos ajaa ohi.

”En yhtään vähättele rikoksen uhrin näkemystä. Ei kukaan toivo, että hänen omaisuuttaan vahingoitetaan. Toki mielellämme panostaisimme kaikkiin rikoksiin niin paljon kuin tarvitsisi.”

Riistakameraan on tallentunut useita eri kertoja, kun taloon on menty sisään.

Niemisen mukaan esimerkiksi tupakantumpit voivat olla tällaisissa tapauksissa ongelmallisia todisteita, koska ei ole varmaa, liittyvätkö ne rikokseen tai onko tumppeja käsitelty niin, että niiden arvo todistusaineistona laskee.

”Poliisi joutuu myös pohtimaan, mikä on panos saavutettuun hyötyyn nähden, eli mitä on järkevää lähteä yrittämään”, Nieminen sanoo.

Laalahti sanoo ymmärtävänsä poliisin resurssien niukkuuden. Hän miettii silti, toimisiko poliisin aktiivisempi puuttuminen edes pelotevaikutuksena nuorempien tekijöiden osalta.

Mitta on joka tapauksessa tullut täyteen. Rakennukset odottavat nyt purkua.

Kiinteistön nimi on Rahola, vaikka se sijaitsee Tampereen Ruotulassa. Aikoinaan Raholan maat ulottuivat Näsijärvelle asti.

Rakennuksen seinät on koristeltu taidokkain maalauksin. Koristeellisen pöydän on tehnyt Seppo Laalahden isoäiti.

Kyltti ei ole auttanut pitämään ilkivallantekijöitä loitolla.

Osallistu viikon kysymyksen arvontaan tästä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut