Kuka väistää kahden jalankulkijan kohdatessa samalla reunalla: Asiantuntija kehottaa molempia koukkaamaan oikealle

Missä kohtaa tietä pyörää kuuluu taluttaa, kun ollaan tiellä? Entä kuka väistää, kun kaksi jalankulkjaa kohtaa?

18.9. 14:00

Moro, ympäri kaupunkia

Moron liikennetohtori on liikenneopettaja Arto Grönroos. Hänelle voi lähettää liikennepulmia sähköpostilla osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Mukana saa mieluusti olla valokuva ja tarkka paikkatieto. Usein liikennetohtori käy itse paikalla.

Lukijan kysymys: Minulla olisi pari kysymystä Moron liikennetohtorille.

1. Jalankulkijan kuuluu pääsääntöisesti kävellä tien vasenta reunaa, mutta oikeaakin reunaa saa kävellä, jos se sopii omaan reittiin paremmin.

Mitä jos kaksi kävelijää kävelee toisiaan kohtaan tien samassa reunassa? Kumpi väistää toista? Se, joka kävelee omasta suunnasta katsottuna tien vasenta reunaa vai se joka kävelee omasta suunnastaan katsottuna tien oikeaa reunaa?

Nykyään moni jalankulkija kuvittelee, että kuuluu kävellä tien oikeaa reunaa, eivätkä he meinaa väistää, kun itse kävelen vasenta reunaa vastaan. Haluaisin tietää, että voinko vain kävellä väistämättä kohti ja sitten todeta heille, että vasenta puolta pitää kävellä?

2. Polkupyörällä ajetaan autotien oikeassa reunassa, mutta jos pyörää taluttaa, niin silloin tulisi siirtyä autotien vasempaan reunaan.

Käsittääkseni sama sääntö pätee myös, jos taluttaa mopoa tai moottoripyörää. Mutta mitäs, jos autosta on bensa loppu, niin pitäisikö sitäkin tönätä tien vasemmassa reunassa?

Jonna

Liikennetohtori vastaa: 1. Jos jalankulkijalle ei ole jalkakäytävää, niin silloin on turvallisinta kulkea kohti edestä tulevaa ajoneuvoliikennettä tien vasemmassa reunassa.

Jos vasemmassa reunassa tulee jalankulkija vastaan, niin silloin tuossa kohtaamistilanteessa sivuutetaan toisensa oikealta. Ystävällinen ohjeistus toiselle jalankulkijalle on hyvä tehdä.

2. Kun pyöräilijä lopettaa ajamisen ja taluttaa pyörää, niin silloin hän on jalankulkija ja siirtyy ajoradan vasempaan reunaan.

Jos taluttaa mopoa, niin silloinkin vasenta reunaa. Moottoripyörää taluttava katsotaan ajoneuvon kuljettajaksi ja silloin talutetaan oikeassa reunassa ja kypärä päässä. Myös autoa työnnetään oikeassa reunassa ja silloin varmasti bensapulaan joutunut toivoo apua sivullisilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut