Tämä yleinen väistämissääntö on monille epäselvä, asiantuntija neuvoo olemaan varovainen:”Olen pyytänyt pikaista korjausta”

Kun linja-auto lähtee pysäkiltä taajamassa, vaaditaan kaikilta tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta. Erityisen hankala tilanne voi syntyä, kun välissä on yksi kaista kuvan tapaan. Punainen on linja-auton reitti ja sininen muun liikenteen.

16.9. 7:00 | Päivitetty 16.9. 9:33

Moro, ympäri kaupunkia

Moron liikennetohtori on liikenneopettaja Arto Grönroos. Hänelle voi lähettää liikennepulmia sähköpostilla osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Mukana saa mieluusti olla valokuva ja tarkka paikkatieto. Usein liikennetohtori käy itse paikalla.

Lukijan kysymys: Tieliikennelain 26. pykälän mukaan samalla tai viereisellä ajokaistalla pysäkkiä lähestyvällä ajoneuvolla on väistettävä pysäkiltä lähtevää linja-autoa.

Kuinka tämä toimii tilanteessa, jossa kaksikaistaisen tien taskupysäkiltä lähtevä bussi pyrkii välittömästi oikean kaistan yli vasemmalle kaistalle?

Käytännössä vasenta kaistaa henkilöautolla lähestyessä joutuu usein väistämään lähtevää bussia, jotta ei kolahtaisi. Maallikolle lakitekstistä syntyy helposti kuva, että bussin oikeus koskisi vain pysäkiltä ensimmäiselle kaistalle siirtymistä. Tämän jälkeen ryhmittyminen vasemmalle kaistalle menisi normaaliin tapaan.

Joustoa varmasti tarvitaan molemmin puolin, mutta olisi kiinnostavaa tietää kuka maksaa jos joskus kaikesta huolimatta jotain sattuu.

Petri

Liikennetohtori vastaa: Lukijan lähettämä tilanne on monelle epäselvä ja käytännön tilanteissa hankala. Varovaisuus on viisautta molemmilta kuljettajilta.

Eniten epätietoisuutta aiheuttaa se, että onko linja-autopysäkki siinä kaistalla tien reunassa vai onko linja-autolle oma pysäkkilevennys.

Lukijan lähettämässä kuvassa näyttäisi olevan pysäkkilevennys ja pysäkiltä lähtevä bussi joutuu siis tekemään vielä ylimääräisen kaistanvaihdon ja väistää päästäkseen kaistalle, josta pääsee jatkamaan suoraan.

Olen pyytänyt kaupunkia korjaamaan pikaisesti järjestelyn, sillä niin henkilöautot kuin bussitkaan eivät saa ylittää sulkuviivaa. Tässä risteyksessä ei kuitenkaan ole bussilla muuta mahdollisuutta kuin ajaa sulkuviivan yli.

Lisätty tieto kaupungin korjauspyynnöstä 16.9.2022 kello 9.30.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut