Uuraisilla muurahaispesän päällä oli kuin päälle ripoteltua merisuolaa – ”Muurahaisten käyttävät niitä puhdistamiseen ja lahosuojana”

17.9. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii vain Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukija kysyy. Mökillä Uuraisilla ihmetystä herätti muurahaispesässä vaaleat kiteet. Näytti kun pesän päälle olisi ripoteltu merisuolaa, mutta meni sormilla painamalla kasaan ja ei myöskään maistunut miltään.

Osaatko kertoa mistä ollut kyse?

Kaikissa alueen pesissä oli sama ilmiö, enkä muista nähneeni vastaavaa vaikka olen samoilla mestoilla 40 vuotta pyörinyt.

Mökkiläinen

Luontotohtori vastaa. Hieno havainto ja mielenkiintoinen ilmiö kaikkiaan!

Muurahaisten keräämät pienet vaaleat rakeet ovat kuivunutta männyn (ehkä kuusenkin) pihkaa, jota ne kuljettavat pesäänsä. Pihkassa on sienten ja mikrobien kasvua hillitseviä yhdisteitä, ja muurahaiset vievät niitä pesäänsä ylläpitääkseen sen puhtautta ja hygieniaa ja estääkseen lahoamistoimintaa.

Ulkomaisissa tutkimuksissa on havaittu kekomuurahaisten myös jossain määrin ”juovan” nestemäistä pihkaa, ja elävän pidempään, jos eivät satu samalla itse tarttumaan pihkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut