Ylöjärvellä mökin terassille tuli iso ja harvinaisen värikäs toukka – ”Se voi olla jopa suurempi”

8.9. 15:07

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii vain Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Mikähän toukka voisi olla kysymyksessä? Kuvasin sen 23.8. Ylöjärven Kyöstilän kylässä Iso-Oksijärven rannalla mökin terassilla. Olio on kauniin vaalean vihreä, rusken/valkoiset raidat, musta/valko raitainen sarvi, pituus seitsemän senttä. En ole koskaan tavannut vastavaa.

Pentti Säynäjärvi

Luontotohtori vastaa: Tämä toukka kuuluu suurimmalle vakituiselle yöperhosellemme syreenikiitäjälle. Toukan pituus, samoin kuin aikuisen perhosen siipiväli voi olla jopa noin 10 senttiä.

Toukka on tähän aikaan vuodesta jo valmis koteloitumaan maaperään. Se lienee etsimässä sopivaa koteloitumispaikkaa, joka usein löytyy sammalen alta.

Ruuakseen toukka voi syödä saarnen, angervon, lumimarjan tai syreenin lehtiä. Aikuinen perhonen lentää ensi kesäkuussa ja käy ahkerasti yöllä tuoksuvilla puutarha- ja luonnonkukilla kuten kuusamilla, petunioilla ja mäkitervakoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut