Ylöjärveltä löytyi pihasta outo mustamarjainen kasvi, joka leviää ja leviää tontilla – ”Se on kokonaan myrkyllinen”

16.9. 14:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Luontotohtori setvii vain Pirkanmaalla tehtyjä luontohavaintoja.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Tämä mustamarjainen kasvi löytyy pihamaalta Ylöjärvellä. Mikä kasvi ja onko se myrkyllinen? Jos on niin kuinka hävitetään? Se näyttää leviävän ympäri pihaa.

Riitta

Luontotohtori vastaa: Tämä on meillä luonnonvarainen ja lehdoissa paikoin tavallinen mustakonnanmarja. Kukka on valkoinen ja hyväntuoksuinen, marja soikea ja musta.

Kasvi on kokonaan myrkyllinen, mutta täysin vaaraton, jos ei ole aikeissa syödä esimerkiksi sen marjoja. Yleensähän on hyvä opettaa jo lapsillekin, ettei syödä mitään marjoja tai sieniä, mitä ei varmuudella tunnisteta syötäviksi. Lehdoissa ei meillä kasva mustaherukan lisäksi yleisiä mustamarjaisia lajeja, jotka olisivat ihmiselle syömäkelpoisia.

Mustaherukan marja on pyöreä, lehti ”vaahteramainen” ja hyväntuoksuinen. Marjoja tuottavia kasveja on Suomen luonnossa yli 50 lajia, ja näistä puolet myrkyllisiä. Suunnilleen sama myrkyttömien ja myrkyllisten kasvilajien suhde pätee usein muutenkin.

Mustakonnanmarja ei ole myrkyllinen linnuille, joten ne voivat syödä sen marjoja ja levittää lajia vaikkapa lehtomaiseen pensaikkoon. Tämä kasvi laji on lisäksi uhanalaisen nunnamittarin tärkeä ravintokasvi. Myös pari muuta mittarilajia, konnanmarjamittari ja usvamittari elävät toukkana vain tällä kasvilajilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut