Tampereen Raatihuoneen ”ydinjätetynnyrien” salaisuus selvisi – Tempauksen takana oli hyvin tunnettu vihreä vaikuttaja

Tyhjät tynnyrit vietiin Aamulehden lehtipainosta Sarankulmasta.

Harri Helin (vas.), Pekka Lintula ja Pekka Lylykorpi yöllisessä maalausoperaatiossa vuonna 1984.

19.9. 15:26

Moro, Raatihuone

Tampereen Raatihuoneen eteen ilmestyneiden ”ydinjätetynnyrien” salaisuus on nyt selvinnyt.

Tempauksen takana oli vuonna 1984 Koijärven veteraani ja muun muassa Ekokumppanien nyt jo eläköitynyt projektipäällikkö Harri Helin.

Hän hankki ystävien kanssa tynnyrit Aamulehden lehtipainosta Sarankulmasta, maalasi niihin mustat ydinjätteen varoitusmerkit ja kuljetti tynnyrit yön pimeydessä Raatihuoneen portaille.

”"Pohdimme myös tynnyreitten täyttämistä. Jos 200 litran tynnyriin laittaa 200 litraa vettä, se painaa 200 kiloa, joten luonnonlait tulivat tässä vastaan.

Protestitynnyrit seisoivat vuonna 1984 piiitkään Tampereen Raatihuoneen edustalla ja myös sisätiloissa, eikä niihin oikein kiinnitetty edes huomiota.

Helin pohti myös, että jospa jostain apteekista tai sairaalasta saisi jotain radioaktiivista isotooppia tynnyreihin. Kello oli kuitenkin kaksi yöllä, joten se jäi suunnitelmaksi.

Rikos on jo vanhentunut, joten Helin tunnusti tekonsa Tampereen valtuustolle jätetyn pienydinvoimala-aloitteen innoittamana.

Lue lisää: Tampereen valtuustossa esitettiin etsittäväksi sijoituspaikkaa pienydinvoimalalle – ”Pystyy sijoittamaan ihan hyvin kaupungin lähistölle”

”Tynnyritempauksen takana oli se, että Suomessa oli ryhdytty keskustelemaan uuden ydinvoimalan rakentamisesta ja Harrisburgin onnettomuus oli juuri vuonna 1979 tapahtunut”.

"Minä ja muutama tuttuni emme halunneet Suomeen viidettä ydinvoimalaa. Niinpä suunnittelimme yöllisen iskun. ”

Lue lisää: Ydinvoimalan tonttivaraus säästi Kaupin metsät

”Saimme farmari-Amazonin lainaan kahdella ehdolla: Omistaja ei halunnut tietää, mitä sillä teemme ja bensaa pitää aamulla olla enemmän kuin illalla. "Lainasimme" Aamulehdeltä kolme tyhjää tynnyriä, joiden kylkeen yön pimeydessä maalasimme ydinsäteilyn tunnukset.”

Tynnyriprotestin aikaan hyvin harvat tiesivät, ketkä olivat asialla.

”Yön pimeydessä veimme tynnyrit kaiken kansan kauhisteltavaksi sekä soitimme Aamulehteen vinkin tynnyreistä ja kerroimme niiden liittyvän ydinvoiman vastustamiseen ja ydinjäteongelman ratkaisemattomuuteen.”

Mitä tapahtui? Aamulehti ei asiasta innostunut. Tynnyrit olivat Keskustorin näköalapaikalla useamman päivän, kunnes virastomestarit kierittivät ne sisälle Raatihuoneelle jonkin delegaation vierailun tieltä.”

”Lopulta tynnyrit päätyivät Nekalan varastolle, jossa tuttuni niihin sattumalta törmäsi. Säteilyvaara-merkeistä huolimatta ne olivat sulassa sovussa muun metalliromun joukossa,” Helin muistelee.

Hän näki vilauksen tynnyreistä vielä myöhemminkin. Joku oli käyttänyt niitä hyväksi valokuvanäyttelyssään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut