Tampereen valtuuston ydinvoima-aloite ei ole uusi idea: 50 vuotta sitten voimalalle varattiin jopa kaksi tonttia

Tarkalleen 50 vuotta sitten ehdotettiin kolmea eri paikkaa voimalalle.

Tampereen Kaupissa sijaitseva Pirunvuori voitti ydinvoimalan sijoittelukilpailun, ja suunnitelmien mukaan voimalan olisi pitänyt aloittaa toimintansa vuonna 1990 vain neljän kilometrin päässä keskustasta.

21.9. 10:21 | Päivitetty 21.9. 12:32

Moro, Pirunvuori

Tamperelaiset valtuutetut tekivät pari viikkoa sitten aloitteen tontin etsimisestä kaupungin ensimmäiselle pienydinvoimalalle.

Ajatus on hyvä, mutta ei uusi, vaan tarkalleen 50 vuotta vanha. Itse asiassa pienydinvoimalalle oli valittu jo tonttikin valmiiksi.

Vuoden 1972 yleiskaavaa varten tehdyssä raportissa ydinvoimalan sijaintipaikaksi ehdotettiin Kaupin Pirunvuorta, Niihamaa tai Aitolahden Hirviniemeä.

Lue lisää: Tampereen Raatihuoneen ”ydinjätetynnyrien” salaisuus selvisi – Tempauksen takana oli hyvin tunnettu vihreä vaikuttaja

Kaavassa Pirunvuori voitti ja suunnitelmien mukaan voimalan olisi pitänyt aloittaa toimintansa vuonna 1990 vain neljän kilometrin päässä keskustasta.

Niemelä selvitti

Ydinvoimalasuunnitelma on kirjattu edesmenneen päätoimittajan ja kotiseutumiehen Jari Niemelän kirjaan Meinattiin tehrä – näitäki on Tampereelle ehrotettu. Tampere-seuran kustantama teos ilmestyi vuonna 2012.

”Sotien jälkeisen kehitys- ja teknologiauskon eräs ilmentymä osui 1960-luvun jälkipuolella tehtyyn kuntasuunnitelmaan, johon kirjattiin ajatus ydinvoimalasta. DI Eero Kautia oli vuonna 1969 ehdottanut, että Tampere varaisi Kaupista tilaa ydinkäyttöistä lämpövoimalaa varten”, Niemelä kirjoitti.

Lue lisää: Ydinvoimalan tonttivaraus säästi Kaupin metsät

”Kaupunginjohtaja Pekka Paavola oli lukenut, että jossakin päin maailmaa on tehty kokeiluja pienistä pakettiydinvoimaloista.”

Niemelän mukaan Pirunvuori valittiin siksi, että näin ”taskuvoimala” saataisiin kallion sisään ja tarpeeksi lähelle laudevettä eli Näsijärveä.

Vettä yöllä ylös

Aamulehden haastattelussa vuonna 1995 Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin silloinen piirisihteeri Harri Helin selvitti, että tarkoitus oli käyttää voimalan yöllä tuottamaa ylisähköä veden pumppaamiseen Pyhäjärvestä Näsijärveen ja päästää vesi takaisin päivällä, jolloin energiaa tarvitaan yötä enemmän.

Lääninhallitus kaatoi ydinvoimalan suunnitelman vedoten turvallisuuteen ja läheiseen asutukseen.

Joka tapauksessa ydinvoimakiima oli kaupungissa niin suuri, että seutukaavaan oli tehty toinenkin varaus ydinvoimalalle. Tontti sijaitsi Tampere-Pirkkalan lentokentän tuntumassa.

Neljä tekijää

Uusimman ydinvoimalan selvityspyyntöaloitteen tekivät Joonas Kiviranta (ps.), Matti Höyssä (kok.), Antti Hiitti (sd.) ja Jaakko Mustakallio (vihr.)

Lue lisää: Tampereen valtuustossa esitettiin etsittäväksi sijoituspaikkaa pienydinvoimalalle – ”Pystyy sijoittamaan ihan hyvin kaupungin lähistölle”

Aloitteessa arveltiin, että teknologia voisi olla valmista 2030-luvulla, mutta kunnianhimoisimmissa suunnitelmissa pienreaktoreita rakennettaisiin jo tällä vuosikymmenellä.

”Pienydinvoimala on perinteistä ydinvoimalaakin selkeästi turvallisempi, ja se vaatii ympärilleen huomattavasti pienemmän varoalueen, jolloin sellaisen sijoittaminen kaupungin alueelle olisi mahdollista”, perustellaan aloitteessa.

"Soveltuvan sijainnin ja pienydinvoimalan sijoittamisen mahdollistavien muutosten läpivienti on kuitenkin pitkä prosessi, joten olisi viisasta varautua hyvissä ajoin.”

Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan klikkaamalla tästä.

Aloitteen allekirjoittivat myös Aila Dündar-Järvinen (sd.), Ilkka Porttikivi (sd.), Arto Grönroos (ps.), Anni Molari (ps.), Elina Järvenpää (kok.), Sakari Puisto (ps.), Noora Tapio (vas.), Milka Hanhela (vas.), Ida Leino (kok.), Antti Moisander (ps.), Ilkka Sasi (kok.) ja Anne-Mari Jussila (kok.).

Tiatoo

Pienydinvoimala

Ympäri maailmaa kehitetään nyt vauhdilla pienydinvoimaloita. Sellainen voisi olla pienen teollisuusrakennuksen kokoinen ja laitos voidaan sijoittaa suurelta osin maan alle.

Helsingin energiayhtiö Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström arvio, että Helsinki saattaa tuottaa omalla ydinvoimalallaan kymmeniä prosentteja kuluttamastaan sähkö- ja lämpöenergiastaan jo kymmenen vuoden kuluessa.

VTT:n johdolla kootaan yhteen pienydinvoimaloista kiinnostuneita tahoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut