Koekalastajat kokivat ikävän yllätyksen tamperelaisella Kaukajärvellä – Verkkoon ei jäänyt yhtäkään jättiläistä

Kaukajärvellä koekalastetaan verkoilla ja selvitellään, mitä kaloja järvessä on.

Koekalastuksen verkot levitetään heti rannalla ja kalat irrotetaan lisätutkimuksia varten. Markku Nieminen (vas.) ja talkoolainen Timo Rajala toteavat ahventen olevan pieniä.

6.9. 14:03

Moro, Kaukajärvi

Ensimmäisen koeverkotuksen tulos ei aivan päätä huimannut, mutta antoi Kaukajärven rannalla tiistaina mielenkiintoisenkin tuloksen.

”Syvältä pohjan tuntumasta tuli kuoreita. Se oli vähän yllättävää”, sanoi iktyonomi ja Kaukajärven osakaskunnan hoitokunnan jäsen Markku Nieminen.

Nieminen sanoo, että enemmän kalaa oletettiin tulevan. Tosin kalastaessa mikään ei ole varmempaa kuin epävarmuus.

”Kuoreiden lisäksi tuli jonkin verran särkiä ja ahvenia.”

Markku Nieminen toteaa, että ensimmäisen koeverkotuksen kalansaalis oli pienikokoista.

Markku Nieminen näyttää koekalastuksen yhtä saalista eli pientä ahventa. Hän ja talkoolainen Timo Rajala uskovat, että isompiakin vielä nousee Kaukajärvestä.

Missä ahvenet?

Hän johtaa koekalastusta monien talkoolaisten avustuksella.

Hoitokunnan puheenjohtaja Sirpa Kuusela kertoi, että koekalastukseen on saatu pieni avustus ympäristöministeriöltä vesien hoidon tehostamisohjelmasta.

”Kaukajärvi oli aikanaan suurten ahventen maineessa. Yksi tutkittava asia on, minkä ikäisiä ja kokoisia ahvenia on ja mitä ne ovat syöneet.”

Myös isoja järvitaimenia on saatu. Kuuselan mukaan kaksi vuotta sitten oli epävirallinen koekalastus, jossa särkien suuri määrä herätti entistä suuremman huolen järven tilasta.

”Särjet ovat merkki rehevöitymisestä. Tähän ja järven tilaan on kiinnitetty nyt entistä enemmän huomiota, kun rakentaminen tiivistyy lähialueilla.”

Vuosikymmenen kalastuksen valvojana Kaukajärvellä toiminut ja 50 vuotta järvellä kalastanut Seppo Oksanen totesi näkyvyyden eli veden kirkkauden heikentyneen kymmenessä vuodessa.

Koekalastusverkon silmäkoko on kirjoitettu saalislaatikkoon, jota sekin tieto säilyy tallessa.

Viralliset verkot

Koekalastuksessa käytetään erikoisverkkoja, joissa on samassa verkossa monta eri silmäkokoa. Saalis lajitellaan myös verkon silmäkoon mukaan.

”5–55-millisiä verkkoja oon pystyssä päällekkäin niin, että niitä on pinnassa metrin syvyydessä, 5 metrissä, 7,5 metrissä, 10metrissä, 15 metrissä ja 22 metrissä pohjalla”, Nieminen selitti.

Verkot ovat järvessä yön yli. Koekalastus jatkuu perjantaihin, jonka jälkeen alkaa tulosten analysointi.

Halua liittymiseen on

Alueella toimii peräti neljä osakaskuntaa eli omistajien yhteisöä. Halua on liittyä yhteen, jotta Kaukajärvestä huolehtimiseen olisi leveämmät hartiat.

”Yhdistymiseen liittyvä maanmittaustoimitus maksaisi nykyään 6 500 euroa. Raha on päätetty laittaa suoraan järveen toistaiseksi, mutta olemme ministeriölle esittäneet muutosta tilanteeseen”, puheenjohtaja Kuusela sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut