Tampereen Raholasta löytyi harvinainen sieni, jonka tunnistamiseen tarvittiin sienitutkijan apua – Ruokasieneksi löytö ei sovi

Lukija löysi Raholasta harmaanruskeita sieniä, jotka paljastuivat harvinaisen lajin edustajiksi.

28.8. 6:00

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Mikä mahtaa olla tämä rivitalon pihapiiriäni valtaava seitikki? Kiinnostuuko tästä virkavalta, alamaailma tai kotikokki? Havainto on Tampereelta, Raholasta.

Tripille vai teholle?

Luontotohtorin vastaus: Seitikki tämä ei ole, ja sienituntija Lasse Kososen mukaan kyseessä voisi mahdollisesti olla savurusokas, joka on hieman harvinaisen puoleinen sienilaji.

Se ilmestyy yleensä alkukesällä ja kasvaa luumu-, kirsikka- tai omenapuun tai orapihlajan lähellä. Sen harmaanruskea väri vaalenee iän myötä. Heltat puolestaan voivat vanhetessaan saada punertavaa väriä.

Laji ei ole ruokasieni, mutta ei tiettävästi kovin myrkyllinenkään, joten tuskin tämä sen suurempaa kiinnostusta herättää kokkipiireissäkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut