Pihalla kasvavat omenat saattavat muuttua elokuussa kummallisen näköiseksi – Asiantuntija kertoo, mistä on kyse

Kuvan omenoita vaivaa varsin yleinen sienitauti

25.8. 4:00

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Minkä takia omenat näyttävät näin oudoilta?

Hämmentynyt

Luontotohtorin vastaus: Ajankohtainen kysymys näin elokuulla! Vahvasti näyttää muumiotaudilta, joka on hyvin yleinen omenatarhurin ja yleisemminkin hedelmätarhojen riesa. Kyse on sienitaudista, joka näkyy hedelmissä ensin ruskeana laikkuna, ja laajenee sitten nopeasti koko hedelmään.

Valkoisista pisteistä itiöitä leviää ilmavirran ja hyönteisten avulla ympäristöön, mutta myös sadevesi levittää itiöitä, jos mädät hedelmät jäävät lojumaan maahan. Sienen pilaamat hedelmät kannattaa siis korjata pikimmiten ja hävittää vaikka kompostoimalla huolellisesti.

Maahan niitä ei kannata jättää varsinkaan talveksi, jolloin riesa toistuu seuraavanakin kesänä. Torjunta-aineet eivät taida tehota muumiotautiin, mutta aktiivisella poiminnalla voi vaikuttaa asiaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut