Laamat on 90-luvulla muodostunut partioporukka, joiden ystävyys on kestänyt – Aikoinaan he jakoivat kiertopalkintoa sinkuksi jääneille ryhmän jäsenille

Laama travels, laamaglögit ja sammakkoprinssipalkinto ovat hulvattomia perinteitä, jotka yhdistävät tätä porukkaa.

Kuvassa olijat eli kaikki kymmenen laamaa: Jonna ”Jonnuli” Sillman-Sola, Taava Järvenpää, Kati Pulkkinen, Anna-Mari ”Iitu” Martikainen, Pipsa Korte, Mia ”Nuuskis” Nordström, Kaisa Korte, Outi ”Omppu” Aho, Hanna-Marika ”Hansu” Mitrunen ja Titta Sillman.

27.8. 11:00

Moro tapasi Laamat-nimisen kaveriporukan partiolippukunta Näsin Tyttöjen kololla Tampereen keskustassa. Kaveriporukkaan kuuluu kymmenen kaverusta, joita kaikkia yhdistää partioharrastus.

Osa porukan jäsenistä on edelleen aktiivisesti mukana lippukunnan toiminnassa ja osalla harrastus on jäänyt vähemmälle. Ystävät ovat kuitenkin pitäneet yhtä jo vuosikymmenten ajan.

Ikiliikkujoista laamoiksi

Kaveriporukka muotoutui 90-luvun alkupuolella. Partiomaiseen tyyliin porukka halusi keksiä itselleen nimen.

Laamat päätyi nimeksi siksi, että laama osaa ottaa rennosti, mutta tarvittaessa myös saa asioita aikaiseksi. Tällainen on myös kaveriporukan henki: otetaan rennosti ja pidetään hauskaa, mutta aina tarpeen tullen tarjotaan apua sekä toisille että lippukunnalle. Laamat ovat säännöllisesti mukana auttamassa lippukunnan partiotapahtumissa.

Kaveriporukan yhteiset muistot eivät kuitenkaan ole pelkästään partiosta, vaan laamoilla on monia yhteisiä, hulvattomilta kuulostavia perinteitä.

”Meillä on Laama Travels. Kun RyanAir alkoi lentää Pirkkalasta ja lennot olivat edullisia, meillä oli visio käydä kaikissa niissä kohteissa vuorotellen, yksi kohde vuodessa”, Jonna Sillman-Sola kertoo.

Laamat ovat käyneet ainakin Yhdysvalloissa, Saksassa, Belgiassa, Puolassa, Virossa, Ruotsissa, Tanskassa ja Venäjällä.

”Meillä on myös vuotuinen laamaglögit-perinne, eli pikkujouluaikaan vieraillaan aina jonkun kodissa. Siihen liittyy myös laamalahjaperinne, eli kaikki tuovat kaikille joululahjan. Moni perheenäiti on ollut tyytyväinen, että saa ainakin jotain joululahjoja”, Mia Nordström avaa.

”Sitten meillä on tietysti WhatsApp-ryhmä, jossa viestitellään. Ja aina, kun nähdään jotain laamoihin liittyvää, kuten hiljattain oli Ylellä laamalive, niin tällaiset aina jaetaan ryhmässä”, Hanna-Marika Mitrunen selittää.

Kun laamat eivät olleet vielä vakiintuneita ja perheellistyneitä, heillä oli oma sammakkoprinssipalkinto. Kiertopalkinto annettiin aina sille, joka jäi sinkuksi päättyneen parisuhteen jälkeen. Palkintoon on myös kirjoitettu, ketkä ovat saaneet sen.

Kestävä ystävyys

Laamat muistavat myös toistensa syntymäpäivät ja muut merkkipäivät, kuten hääjuhlat. Juhliin mennään laamaporukalla lahjan tai ohjelmanumeron kera. Osa laamoista on toistensa kummeja ja perheystäviä. Porukkaan mahtuu myös kahdet sisarukset.

”On harvinaista, että on aika laaja ja iso porukka, joka on pitänyt yhteyttä jo vuosikymmeniä”, Sillman-Sola kertoo.

”Nykypäivänä monet valittaa yksinäisyyttä ja sitä, ettei ole samanhenkistä porukkaa. Perhe-elämä ja työ on vienyt monet vanhat kaverit. Meillä on kaikista elämän tyrskyistä ja myrskyistä huolimatta pysynyt”, Anna-Mari Martikainen täydentää.

”Meitä yhdistää samanhenkisyys, joka kumpuaa siitä, että on kasvanut niihin partion arvoihin”, Sillman-Sola kertoo.

Nykyään myös monet laamojen lapsista ovat partiossa ja hyviä kavereita keskenään. Ehkä heistä muodostuu vastaavanlainen kaveriporukka, jota pääsemme haastattelemaan Moroon kolmenkymmenen vuoden päästä.

Tiatoo

Ilmoita oma kaveriporukkasi

Moron juttusarjassa esitellään tamperelaisia kaveriporukoita.

Jos sinun kaveriporukkasi on ihan paras, ilmoita se mukaan Moron juttusarjaan.

Ilmianna porukkasi sähköpostiin moro@aamulehti.fi.

Kerro viestissäsi meille, mikä teitä yhdistää ja miksi porukkanne on erityinen. Olemme teihin yhteydessä haastattelun sopimiseksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut