Entinen rauhanturvaaja järjestää hyväntekeväisyyshuutokaupan tamperelaisessa pubissa – Myynnissä yli 30-vuotisen uran aikana kertyneitä varusteita

Pub Jerun Piilopaikan yrittäjä Tauno Syrjä teki pitkän uran rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä ennen kuin pääsi eläkkeelle ja ryhtyi ravintolayrittäjäksi.

Tauno Syrjä myy tulevana lauantaina rauhaturvaajien työssä ja kriisinhallinnassa käytettyjä varusteita. Kuitenkin suurin osa tavaroista on käyttämättömiä, osa vielä pakkausmuoveissa. Syrjä pohtii, että tavarat voisivat kiinnostaa etenkin heitä, jotka ovat itsekin olleet mukana kriisinhallintaoperaatiossa.

24.8. 14:00

Moro, Kyttälä

Pub Jerun Piilopaikassa Hämeenkadulla järjestetään tulevana lauantaina huutokauppa. Yrittäjä Tauno Syrjä myy huutokaupassa hänelle kertyneitä vanhoja rauhanturvaajien työssä ja kriisinhallinnassa käytettyjä varusteita. Syrjä kertoo, että eniten myynnissä on vanhoja univormuja.

Huutokauppa järjestetään Pub Jerun Piilopaikassa lauantaina 27.8. kello 16–20.

Huutokaupan tuotot Syrjä lahjoittaa Vammautuneet Kriisnhallintaveteraanit ry:lle. Yhdistyksen tarkoituksena on auttaa ja tukea rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneita, haavoittuneita, vammautuneita ja sairastuneita sekä heidän tukijoukkojaan. Hyväntekeväisyyden kohteen Syrjä valitsi oman kokemuksensa kautta.

Vanhan FBI-paidan tarina ajoittuu Norsunluurannikolle. Syrjä kertoo, että Norsunluurannikolla hänen asuntonsa tutkittiin, jolloin hän sai nopeasti ystävältä paidan lainaksi.

Yksi mielenkiintoisimmista huutokaupassa myynnissä olevista esine on alkuperäisessä puulaatikossaan oleva tikari. Millään Syrjän tavaroista ei ole huutokaupassa lähtöhintaa.

Syrjä palveli rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa eri puolilla maailmaa yhteensä yli 30 vuoden ajan. Ensin hän työskenteli poliisitaustansa takia Suomen lähettämissä joukoissa kansainvälisessä sotilaspoliisissa kuuden vuoden ajan, jonka jälkeen hän jatkoi siviilinä tukiorganisaatiossa 25 vuoden ajan.

”Olin vähän sellainen pitkän linjan pakertaja. Aloitin Siinailla vuonna 1978 ja sitten olin pari kertaa Golanilla Israelissa sekä Syyriassa ja Libanonissa. Namibia oli viimeinen sotilasmissio”, Syrjä kertoo.

Siviilinä työskennellessään Syrjän pääpaikka oli Jerusalemissa, mutta komennuksia saattoi tulla ympäri maailman. Syrjä luettelee palveluspaikoikseen vielä Länsi-Saharan, Eritrean ja Etiopian. Kaikkein pisimpään hän oli Norsunluurannikolla.

”Yli kymmenen vuotta olin siellä keskellä viidakkoa. Kun rauhanturvaajaoperaatio loppui Norsunluurannikolla, minulla oli vielä 4 kuukautta aikaa pakolliseen eläkeikään, jolloin minut lähettiin Maliin loppuajaksi.”

Tauno Syrjän pyörittämä Pub Jerun piilopaikka sijaitsee nimensä mukaisesti piilossa Hämeenkadun alla. Moni tamperelainen saattaa tunnistaa vielä paikan entiseksi Centrumin käytäväksi.

Keräilyharvinaisuuksia

Pitkästä urastaan huolimatta, Syrjä pääsi eläkkeelle viisi vuotta sitten ilman vakavia vammoja. Hän sanoo haluavansa huutokaupalla auttaa sellaisia ihmisiä, joilla ei ole ollut yhtä hyvä tuuri. Eläkkeelle päästyään hän ryhtyi yrittäjäksi ja perusti vaimonsa kanssa Pub Jerun Piilopaikan Tampereelle.

Varsinkin viimeisestä työtehtävästään Malilta Syrjä kertoo saaneensa paljon tavaraa mukaan, vaikka työsuhde oli lyhyt. ”Yritin palauttaa varusteita, mutta niitä ei otettu vastaan”, hän muistelee.

Syrjä on jo mainostanut huutokauppaa erilaisissa rauhanturvaavien yhteisöissä netissä, ja tavaroille on ollut kiinnostusta. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee niin sanotut ”intialaiset”, eli YK:n rauhanturvaajien entiset vihreät univormut.

”Ne alkavat varmaan olla sellaisia keräilyharvinaisuuksia, koska ne eivät ole olleet käytössä vuosikymmeniin” Syrjä pohtii.

Vaikka mahdollisuutta tavaroiden ostamiselle netissä on kyselty, Syrjä sanoo, että kaikki tavarat pyritään saamaan myydyiksi lauantain huutokaupassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut