Orivedellä kesämökki täyttyi maakiitäjäisistä – Asiantuntija kertoo, onko lajista haittaa

Maakiitäjäisiä tunnetaan Suomessa yli 300 lajia.

21.8. 6:00

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Hei! Kuvan ”kuoriaisia” ilmaantui mökillemme Orivedellä. Ensimmäinen havainto 19.6. imuroinnin yhteydessä päivällä, seinän ja lattianrajasta tuli noin kymmenen kappaletta. Seuraava havainto 25.–26.6. yöllä, runsaasti lattialla, seinillä ja katossa. Päivällä eivät tule esille.

Kyseessä vuonna 1952 rakennettu kuivan maan puurakenteinen (ei hirsi) mökki. Väri musta, jalat ruskeat 3+3, tuntosarvet ei näy kuvassa. Pituus 13 millimetriä. Mitä voivat olla?

Leena

Luontotohtori vastaa: Tämä on jokin maakiitäjäinen, joita Suomesta tunnetaan yli 300 lajia. Aika paljon näyttäisi karvakiitäjäiseltä, mutta voi olla myös jokin toinen laji. Määritys voisi vaatia näytteen ja mikroskoopin.

Suurin osa heimon lajeista on petoja toukkana ja aikuisena. Ne eivät viihdy kovin hyvin sisällä ja kuivassa ilmassa, vaan eksyvät läheisestä maaperästä. Ilmeisesti rakennus ulottuu maan tasaan asti tai lähelle, josta nämä pääsevät sisälle.

Yleensä karvakiitäjäinen on hyötyhyönteinen, koska se saalistaa muun muassa tuhohyönteisiä. Toisiaan se kuitenkin itse innostuu syömään viljelyksiltä raakoja viljan siemeniä tai marjoja, mahdollisesti muun ravintotilanteen ollessa heikko. Sisällä tästä ei luultavasti ole mitään haittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut