Kaupunkieläinten ruokintaa ihmetellään Hervannassa, ja keskustelu ulottuu jo eläinsuojeluun – kesyyntynyt eläin voi olla kaupungissa vaarassa

Hervannassa etenkin vesilintuja ruokitaan, mikä voi kesyttää lintua liikaa. Eläinten kohtelu näkyy eläinsuojeluyhdistykselle tulleissa yhteydenotoissa.

Eläinten ruokinta nousee keskusteluun tasaisin väliajoin. Helmikuussa 2022 Ikurissa asukkaat kertoivat Morolle erikoisesta ilmiöstä, jossa sama henkilö levitti linnuille toistuvasti muovikassikaupalla biojätettä syötäväksi.

12.8. 9:00

Moro, Hervanta

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen ja kohtelu puhuttaa Tampereella, etenkin Hervannassa. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen, Pesu ry:n, luonnonvaraiskoordinaattori Minna Höltän mukaan Hervanta korostuu myös yhdistykseen tulevissa yhteydenotoissa.

Ilmoituksia tulee loukkaantuneista elämistä, mutta Hölttä on huomannut myös keskustelun eläinten ruokinnasta. Hervannan kaupunkiympäristössä on paljon esimerkiksi vesilintuja.

”Vesistö on siellä niin keskellä kaikkea ja siellä liikkuu paljon ihmisiä, jotka pystyvät havainnoimaan eläimiä. Koska eläimet ovat siinä niin keskeisesti ja niitä ruokitaan, ne kesyyntyvät” Hölttä sanoo.

Vääränlainen ravinto, kuten leipä tai pulla, voi aiheuttaa linnulle sulkien ja luuston kehityshäiriöitä, joka voivat haitata liikkumista.

”Kun talvi tulee ja lintujen pitäisi päästä vaihtamaan paikkaa, ne eivät välttämättä olekaan lentokykyisiä. Se on toki harvinaisempaa.”, Hölttä sanoo.

Kesyyntyminen voi olla vaaraksi

Hölttä muistuttaa, että eläimet kesyyntyvät aina jonkin verran kaupunkiympäristössä. Hänen mukaansa kesyyntymisen vuoksi Hervannastakin tulee esiin paljon tilanteita, joissa eläimiä on kohdeltu kaltoin.

”Puolikesyt eläimet on huomattavasti herkempiä luottamaan ihmisiin, ja niitä on helpompi saada kiinni. Sitten ne joutuvat helpommin ilkivallan kohteeksi. Kesy eläin ei tajua väistää esimerkiksi polkupyöriä ja koirakkoja, eli sattuu myös haavereita, joissa koira pääsee retuuttamaan eläimiä.”

Eläinten ruokkimisen voisi luulla houkuttelevan rottia ja muita jyrsijöitä, mutta Hölttä kiistää väitteet. Vaikka suuremmissa kaupungeissa lintujen ruokkiminen voi olla kielletty rottaongelman takia, rottia kuitenkin houkuttelee eniten ihmisten oma roskaaminen.

Hygienialla ja oikealla ravinnolla pääsee pitkälle

Laki ei kiellä luonnonvaraisten eläinten ruokkimista, mutta ympäristöviranomaiset voivat rajoittaa sitä. Tampereen kaupungin puistoissa lintujen maaruokinta on kielletty. Höltän mukaan eläimiä ruokkiessa kannattaa pitää mielessä kaksi asiaa.

”Ruokinta pitäisi tehdä niin, että voidaan minimoida riskit eläintautien levittämiselle. Toiseksi ravinnon pitäisi olla eläimelle hyödyllistä. Pullan ja leivän sijaan kannattaa antaa monipuolisesti esimerkiksi jyviä ja muuta eläimelle sopivaa tuoreravintoa.”

Ruokintapaikan pitää olla helppopääsyinen ruokittavalle eläimelle, mutta ei sellainen, jossa eläimet joutuisivat vaaraan, esimerkiksi ison tien vieressä.

”Pitää huolehtia siitä, että alue on siisti ja puhdas sekä käyttää sellaisia ruokinta-astioita, jotka ovat puhdistettavissa. Jos käy ruokkimassa esimerkiksi vesilintuja, kannattaa olla itse paikalla ja siistiä paikka ruokinnan jälkeen”, Hölttä sanoo.

Hän toivoo, että vaikka eläimiä ruokitaan ja seurataan, yritettäisiin välttää sitä, etteivät ne kesyynny enempää kuin niille on luonnollista kaupunkiympäristössä.

Poliisi on eläinsuojeluviranomainen

Pesu ry:llä on neuvontanumero luonnovaraisia eläimiä koskeville asioille on auki arkisin kello 17–20. Numeroon voi ilmoittaa loukkaantuneista eläimistä, mutta tarvittaessa eläimen voi ottaa myös itse kiinni ja toimittaa kunnan eläinlääkärille.

Hölttä toivoo, että ihmiset ottaisivat matalalla kynnyksellä yhteyttä esimerkiksi Pesuun tai Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvojiin, ennen kuin toimivat.

”Monessa tilanteessa seurannalla ja maltilla saadaan selville eläimen avun tarve. Jos näkee selkeää eläimen kaltoin kohtelua, kannattaa ottaa heti yhteyttä poliisiin tai valvontaeläinlääkäriin. Eläimen kaltoin kohtelu on rikos ja siihen pitää ja saa puuttua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut