Vaahteranlehdet muuttuvat joka kesä kirjaviksi lehdessä asuvan hyönteisen takia – Asiantuntijan mukaan ilmiö on yleistynyt Pirkanmaalla

Vaahteranlehden muuttuneen värin takana on todennäköisesti ollut koi.

14.8. 8:00

Moro, Nokia

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Joka vuosi vaahteramme lehdet muuttuvat kirjaviksi. Onko puu laitettava kaatolistalle vai löytyisikö parannuskeinoa? Puu on Nokialla omakotitalon pihassa.

Tarja Nieminen

Luontotohtori vastaa: Tässä lehdessä asuu pieni perhostoukka, joko lehtotikkukoi tai vaahteratikkukoi. Molemmat elävät ensin lehden sisällä, lehtisuonen alla koverteessa, ja siirtyvät sen jälkeen lehden reunan alle, jonne rullaavat pienen liuskan lehdestä suojakseen. Kun toukka kasvaa, se tekee vielä toisen ja kolmannen liuskan.

Nämä tikkukoi-havainnot ovat selvästi lisääntyneet viime aikoina Pirkanmaalla. Ilmeisesti molemmat lajit ovat ilmaston lämmetessä yleistyneet ja levinneet pohjoiseen, kuten moni muukin hyönteislaji.

Niiden runsaus vaihtelee, ja luonnon omat harvennusmekanismit tulevat hiukan perässä. Varsinkin loispistiäiset vähentävät ennen pitkää voimakkaasti näiden pikkuperhosten kantoja. Puu sinällään on muuten terve, eikä tiettävästi isommin kärsi tästä loppukesän ilmiöstä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut