Terassille tipahtelevat pienet vihreät toukat kummastuttavat Kangasalla – Asiantuntija kertoo, mistä ne voivat olla peräisin

Ikkunalaudalle pudonneet toukat eivät asustele taloissa vaan ovat todennäköisesti peräisin muualta.

12.8. 10:00

Moro, Kangasala

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Ikkunalaudalle tipahtelee kuvan mukaisia toukkia jostain "taivaalta". Yhden kerroksen korkeudella yläpuolella on kattorakenteissa räystään alla laudoitus. Voisiko sinne olla pesiytynyt jotain? Voihan siellä olla vaikka pikkulinnun pesä, mitä en ole kyllä huomannut. Paikka on Kangasalla.

Älkää tulko sisälle

Luontotohtori vastaa: Nämä ovat jotain pienikokoisia perhostoukkia. Lajivaihtoehtoja on sadoittain, ja muun muassa ravintokasvi- ja kokotieto puuttuvat. Talossa nämä toukat eivät elä, vaan kasvillisuudessa. Toukat ovat kuitenkin elottomia tai tainnutetun oloisia, joten kyseessä lienee erakkoampiaisen pesä seinälaudan takana.

Sieltäkään toukkien ei pitäisi vahingossa putoilla, mutta joko pesä on mennyt rikki, huonosti tehty tai tullut jonkin pienen jyrsijän tai pikkulinnun löytämäksi.Erakkoampiainen pyydystää ja tainnuttaa muiden hyönteisten toukkia ravinnoksi omille jälkeläisilleen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut