Kalareissu keskeytyi erikoiseen näkyyn Lempäälässä – Miksi lokinpoikasten päät oli raadeltu irti? Asiantuntija vastaa

Moron luontotohtori Tomi Kumpulaisen mukaan on yleistä, että petolinnut syövät ensin saaliinsa pään.

11.8. 4:00

Moro, Lempäälä

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Olin kalastelemassa Lempäälän Ahtialanjärven läpi kulkevan virran rannalla ja löysin useita tämän kevään lokinpoikasia ilman päätä raadeltuna. Oma veikkaukseni on, että asialla on ollut mahdollisesti minkki! Olenko paljon väärässä?

Kalamies

Luontotohtori vastaa: Kuvassa on nuori naurulokki, mutta kysymys on vaikea. Veikkaisin petolintua tai erityisesti kanahaukkaa, joka toisinaan erikoistuu saalistamaan nuoria mutta kuitenkin jo lentokykyisiä lokkeja, ja syö joskus vain pään ja ehkä rintalihat.

Epäilisin, ettei minkki tai muu maapeto kovin helposti saa kiinni useita lentokykyisiä lokkeja, jotka vielä ovat parvilintuja, ja varoittavat toisiaan vaarasta. Ilmasta saalistava kanahaukka tai isompi pöllö on niille paljon vaikeampi vastus.

Petolinnuille on yleistä, että ne syövät ensin pään, ja jos saavat ruokailla rauhassa, seuraavaksi rintalihat. Minkki oletettavasti söisi saaliistaan suuremman osan. On tietysti myös mahdollisuus, että lokit ovat kuolleet muusta syystä esimerkiksi sairauteen, ja sen jälkeen isommat lokit ja varislinnut ovat käyneet apajilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut