Asiantuntija kertoo, että monet eläimet tekevät kaivuutöitä luonnossa – Ruovedellä mökin rannassa tuntematon eläin heitteli sammalta ympäriinsä

7.8. 14:39

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Mikä eläin heittelee sammaleita kuvan osoittamalla tavalla? Sammal on irrotettu pieninä tupsuina kiven alta ja heitelty noin metrin päähän. Kuva on otettu helleviikolla mökillämme Ruovedellä, rannan läheisyydessä. Sateen tekosia tämä siis ei ole. Olemme nähneet pihallamme vain oravia, jäniksiä ja pihapiirin lintuja.

Satu

Luontotohtori vastaa: Pieniä kaivuutöitä maastossa voivat tehdä hyvin monet eläimet. Usein rastaat kaivavat sammalien ja lehtien alta hyönteisiä ja matoja, mutta jättävät sammalet (nurin päin) lähelle alkuperäistä paikkaansa.

Kauriit voivat joskus kaivaa sammaleen alta juuria, mutta paikka ja kaivuutyön laajuus huomioiden tässä voisi tulla kyseeseen esimerkiksi mäyrä, supikoira tai kettu, jotka ovat saattaneet etsiä sammaleen alta esimerkiksi hyönteisravintoa. Oravan kaivuu voisi viitata pesämateriaalin hakuun, mutta tapaus jää vielä vähän auki. Ehkä mahdolliset kesän mittaan kertyvät lisähavainnot tuovat vielä selvyyttä asiaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut