Ötökkä pilasi vuoden karviais- ja herukkasadon – Asiantuntija kertoo, mikä laji on kyseessä ja miten sitä voidaan torjua

6.8. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys 3: Jokin ötökkä on pilannut tämän vuoden karviais- ja herukkasadon. Mustaherukkaan ei ollut vielä ”iskenyt”. Karviaispensaista oli syöty kaikki lehdet. Myös puna- ja valkoherukoissa oli syöty lehtiä, lisäksi marjoista ainakin osa oli pilalla, mustia ja huonon näköisiä.

"Mato" oli noin kahden sentin mittainen ja harmaa, vähän keltaistakin oli. Viljelemme luomua, emmekä ole koskaan käyttäneet torjunta-aineita. Koskaan aikaisemmin ei ole tällaista ollut eikä muutakaan harmia. Mikä tämä on? Miten voidaan torjua?

Merja

Luontotohtori vastaa: Karviaisessa elää monta lehtipistiäislajia, ja yksi tavallisimmista lienee isokarviaispistiäinen. Tämä voisi olla se tai jokin lähilaji. Näillä pistiäisillä ei ole piikkiä, mutta sen sijaan ne lisääntyvät nopeasti ja voivat tuottaa kaksi tai kolme sukupolvea kesässä.

Yleensä niitä torjutaan pyretriinipohjaisilla sumutteilla, mutta myös mäntysuopaliuosta voi käyttää, jos se katsotaan tarpeeksi luonnonmukaiseksi torjuntakeinoksi. Muita keinoja ovat haravointi ja maannoksen vaihto pensaiden alta. Pistiäisten toukat talvehtivat pensaan alla maaperässä ja koteloituvat vasta keväällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut