Tampereen Turtolassa sadevesikaivosta löytyi hervottoman kokoinen kuoriainen – Asiantuntija kertoo, tarvitseeko olla huolissaan

Sarvikuonokas on komea kovakuoriainen, joka voi olla myös hyödyllinen.

4.8. 4:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Tampereen Turtolassa puutarhapihan sadevesikaivosta löytyi hervottoman kokoinen kuoriainen. Kokoa oli 3–4 sentin välimailla. Pieni sarvi "nenässä", jos tarkkaan katsoi. Mikähän se on ja tarvitseeko olla huolissaan?

Hanna

Luontotohtori vastaa: Komea on kovakuoriainen, jonka nimi on sarvikuonokas. Koiraalla on nimen veroinen uloke päänsä etureunassa. Naaraalta tämä sarvimainen rakenne puuttuu.

Tästä lajista ei tarvitse olla huolissaan, sillä se on jopa hyödyllinen. Se elää komposteissa ja puuhakekasoissa auttaen ravinteiden kierrossa. Sen ruokaa on siis toukkana hajoava kasviaines.

Toukka voi elää myös lahon kannon sisällä. Sarvikuonokas on yksi suurimmista kovakuoriaisistamme. Laji on nykyisin yleinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut