Matkusta Tampereella: Hervannassa voi kauhistella aitoa mestauskirvestä ja tutustua taideväärennöksiin ilmaiseksi

Hervannan poliisimuseossa voi oppia poliisin historiasta. Museokokemuksesta pääsee nauttimaan täysin ilmaiseksi.

Poliisimuseon ja Rikosmuseon näyttelyistä vastaava tutkija Juha Vitikainen kertoo, että Vuoden museo -palkinto otettiin vastaan ilolla. Palkintoa arvostaa myös Poliisiammattikorkeakoulu ja Suomen poliisi, joiden kanssa museo tekee jatkuvasti tiivistä yhteistyötä.

29.7. 11:00

Moro, Poliisimuseo

Hervantaan matkatessa kannattaa piipahtaa Poliisimuseossa.

Poliisimuseo voitti tänä vuonna Vuoden museo -palkinnon. Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvoston Suomen komitean myöntämä palkinto on osoitus alan yhteiskunnallisen näkyvyyden kehittämisestä.

”Palkinto oli hieno kunnia ja yllätys pienelle erikoismuseolle, mutta samalla Poliisiammattikorkeakoululle ja koko poliisille”, näyttelyistä vastaava tutkija Juha Vitikainen iloitsee.

Poliisimuseo vastaa myös keskusrikospoliisin Rikosmuseon kokoelmasta ja näyttelyistä. Poliisimuseosta poiketen rikosmuseo on turvallisuussyistä johtuen avoinna vain poliisin henkilökunnalle ja sidosryhmille.

Hugo, 7, pääsi kokeilemaan Poliisimuseossa, miltä tuntuu istahtaa maijan eli poliisin partioauton ratin taakse. Lisätunnelmaa toi päälle puettu poliisin virkahaalari, joita lapset voivat museossa kokeilla.

Museossa voi tutustua poliisin historiasta kertovan perusnäyttelyn lisäksi vaihtuviin erikoisnäyttelyihin. Museolla on lisäksi myös verkkonäyttelyitä.

”Kaikilla on poliisista ja sen toiminnasta jonkinlainen käsitys. Vierailu museossa toivottavasti syventää tai jopa muuttaa ennakkokäsitystä”, Vitikainen sanoo.

Tiatoo

Poliisimuseon vaihtuva näyttely

Museon vaihtuva näyttely Väritetty totuus käsittelee taiderikollisuutta ja poliisin tutkintamenetelmiä. Esillä on väärennettyjen taideteosten lisäksi väärentäjien käyttämää välineistöä.

Seuraava vaihtuva näyttely avataan keväällä 2024. Työnimellä Maijat ja Möröt kulkeva näyttely on sukellus poliisin historiaan. Se esittelee poliisin kalustoa ja ajoneuvoja.

Museon perusnäyttely käsittelee poliisin historiaa erilaisten solmukohtien, kuten itsenäistymisen ja sota-ajan kautta. Näyttelyssä selviää, miten kansalaiset ovat kohdanneet poliisin eri aikoina.

Poliisimuseossa on esillä poliisin historiaan liittyvien kuvien ja filmien lisäksi vanhoja järjestyksenpidon välineitä, kuten mestauskirves. Näytillä on myös muun muassa rikoksentekovälineitä, aseita, ajoneuvoja ja virkavaatteita.

Kuopion lääninmestarin mestauskirves 1700-luvulta jää monen museovierailijan mieleen. Poliisimuseossa esillä olevan kaulankatkaisukirveen lisäksi settiin kuuluu varastossa säilytettävä käsikirves.

Vaihtuva näyttely Väritetty totuus on esillä vuoden 2023 loppuun asti. Näyttely paljastaa esimerkiksi, kuinka toimia, jos epäilee omistavansa väärennetyn taideteoksen.

Yleisölle ja poliisille

Vuoden museo -palkinto myönnettiin myös Poliisiammattikorkeakoulun ja koko poliisin kanssa tehdyn tiiviin yhteistyön vuoksi.

Museon henkilökunta opettaa poliisin historiaa poliisiopiskelijoille. Opiskelijat pääsevät myös tekemään rikospaikkaharjoituksia museon tiloissa.

”Olemme museona osa poliisin ennaltaehkäisevää työtä. Emme ole pelkästään Tampereen Poliisimuseo vaan toimimme yhteistyössä poliisin kanssa koko Suomessa”, Vitikainen kertoo.

Myös Alisa, 2, pääsi kokeilemaan maijaa Poliisimuseossa. Jalat eivät vielä yltäneet polkimille, mutta kokemus oli silti jännittävä.

Ammattikunnan historian tunteminen auttaa poliisiopiskelijoita ymmärtämään työssä kohdattavia asioita. Museon tehtävänä onkin palvella yleisön lisäksi myös poliisia.

Poliisin ei tarvitse enää tänä päivänä olla pitkä ja voimakas.

”Koulutukseen haetaan monenlaisia ihmisiä. Muutos valtion poliisikoulutuksen alkuun ja sadan vuoden takaiseen ihanteeseen on valtava”, Vitikainen täsmentää.

Kesäkaudella museo on avoinna tiistaista perjantaihin kello 10–16 ja lauantaisin kello 12–17. Museo on ilmainen kaikille kävijöille. Museo sijaitsee Tampereen Hervannassa osoitteessa Vaajakatu 2.

Tiatoo

Hervannassa kannattaa vierailla myös täällä

Kauppakeskus Duo tarjoaa palveluita keskellä Hervantaa.

Hervannan toimintakeskus on arkkitehtipari Raili ja Reima Pietilän suunnittelema rakennuskokonaisuus, joka valmistui 1989.

Suolijärven luontopolku on 4,5 kilometriä pitkä luontopolku aivan Hervannan kupeessa.

Maanalainen Hervannan jäähalli, joka sijaitsee 40 metrin syvyydessä Hervannan väestösuojan yhteydessä. Hervannassa on myös maanalainen uimahalli, joka on rakennettu 30 metriä maanpinnan alapuolelle.

Hervannan vesitorni, jonka huipulla palveli aikaisemmin näköalatasanne ja - kahvila sekä pizzeria. Vaikka toiminta on loppunut, on liki 50 metriä korkea vesitorni silti nähtävyys.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut