Agentit huolehtivat katujen siisteydestä Tampereella – ”Tupakantumppeja löytyy kaupungilta loputtomasti”

Vuonna 2007 käynnistetty siisteyskampanja on tänäkin kesänä työllistänyt 23 nuorta aikuista Tampereella. Agentit ovat paitsi huolehtineet kaupungin siisteydestä ja viihtyvyydestä, myös keränneet havaintoja ongelmakohdista.

Lilli Takala, Reetta Pitkänen, Amira Al-Jonaid, Jenni Valovirta, Matias Mustonen, Atte Kolkka ja Anne Nurminen ovat kesän viimeinen vastuullisuusagenttiryhmä. Viime torstaina he olivat saapuneet siistimään Sorsapuistoa. Agenttien mukaan Sorsapuisto on yksi Tampereen siisteimmistä alueista. Keskustassa sen sijaan riittää aina roskia.

22.7. 9:00

Moro, Ohjaamo Tampere

Tampereen kaduilla ja puistoissa on saattanut tänäkin kesänä törmätä siniliivisiin vastuullisuusagentteihin.

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut sekä Tampere Tunnetuksi ry ovat palkanneet kesätyöntekijöitä keräämään roskia ja raportoimaan kaupungin siisteydestä.

”Tässä yhdistyy kaksi hyvää asiaa: nuorten aikuisten työllistäminen ja kaupungin siisteys”, kertoo nuorten Ohjaamon tiimiesimies Ilkka Peltomaa Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista.

Jenni Valovirta, Amira Al-Jonaid, Atte Kolkka, Reetta Pitkänen, Anne Nurminen ja Lilli Takala työn touhussa.

Amira Al-Jonaid kuljettaa mukanaan pirteää vaaleanpunaista roska-astiaa.

Puhtaanapitoa ja havainnointia

Kesäksi on palkattu kolme ryhmää, jotka ovat kaikki työskennelleet kuukauden ajan. Ensimmäinen ryhmä aloitti toukokuussa. Kesän viimeisessä eli heinäkuun ryhmässä ahertaa 18-vuotiaat Jenni Valovirta ja Lilli Takala.

”Roskien kerääminen ei ehkä kuulosta kivalta, mutta se on vähän kuin aarrejahtia”, Valovirta toteaa.

Vastuullisuusagenteiksi on palkattu myös sellaisia nuoria aikuisia, joilla ei ole vielä aiempaa työkokemusta. Tarkoituksena onkin oppia myös tavanomaisia työelämätaitoja, ryhmätyöskentelyä ja itseohjautuvuutta.

Jenni Valovirta ja Lilli Takala ovat ryhmänsä TikTok-vastaavat. Somepäivitysten tekemisestä saa myös maininnan kesän päätteeksi jaettavaan työtodistukseen.

Roskien keräämisen ohessa vastuullisuusagentit ovat päivittäneet Tampereen Ohjaamon sosiaalisen median tilejä. TikTok-palveluun on jaettu videoita agenttien työtehtävistä, kuten roska-astioiden maalaamisesta.

Valovirran ja Takalan mukaan kesätyö on opettanut itsenäisyyttä. Työpareihin jakaudutaan omatoimisesti, ja siistittävä alue valitaan oman harkinnan mukaisesti.

”Meillä on tosi kiva työporukka. Työn ohessa voi myös jutella ja nähdä samalla kaupungin elämää”, Takala kertoo.

Ryhmä työskentelee pääsääntöisesti Sorsapuiston ja Hämeenpuiston välillä. Kaupungin eri alueiden siisteydessä on paljon vaihtelua. Puistot ovat puhtaampia kuin esimerkiksi kaupungin keskusta. Siivottominta agenttien mukaan on yleensä Hämeenkadulla.

Agenttien mukaan tupakantumppeja löytyy Tampereelta valtavia määriä.

Jätteiden keräämiseen käytetään roskapihtejä. Näin vältytään tapaturmilta.

”Tupakantumppeja löytyy kaupungilta loputtomasti. Löydämme usein myös pikaruokaravintoloiden roskia, ja toisinaan huumeiden käyttöön liittyviä välineitä”, Takala ja Valovirta kertovat.

Vastuullisuusagentit ilmoittavat Tampereen Infralle havainnoistaan, kuten puuttuvista katulaatoista ja rikkinäisistä ja täysistä roska-asioista.

Reetta Pitkänen, Lilli Takala, Matias Mustonen ja Anne Nurminen käyttävät kaupungilla liikkuessaan aiempien agenttiryhmien maalaamia värikkäitä roska-astioita.

Roska-astiat täyttyvät nopeaan tahtiin kaupungilla liikkuessa.

Virallinen raportti

Agentit kasaavat kesän aikana kirjatuista siisteyshavainnoista ja omista parannusehdotuksistaan raportin, joka luovutetaan Tampereen pormestarille.

Ilkka Peltomaan mukaan tämän kesän raportissa korostuu samanlaiset huomiot kuin aiempinakin vuosina.

”Kaupungissa on liian vähän roskiksia, ne ovat pieniä ja niiden tyhjennysvälit ovat harvoja. Lisäksi roska-astioiden sijoittelua voisi kehittää. Tietyt alueet myös ovat siivottomampia kuin toiset”, Peltomaa listaa.

Peltomaan mukaan Tampereella voitaisiin panostaa enemmänkin kaupungin siisteyteen. Yrittäjät voisivat muun muassa lähteä mukaan huolehtimaan yleisten alueiden viihtyvyydestä ja puhtaudesta.

”Voitaisiin yhdessä luoda siisti ja turisteillekin houkutteleva kaupunki”, hän summaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut